София празнува 139 г. като столица, концерти под купола на Ларгото

OFFNews 03 април 2018 в 06:52 3958 0

София навършва 139 години като столица на България. 

Столична община организира в празничния ден поредица от културни прояви с вход свободен за столичани и гостите на града. 

В Американския център на Столична библиотека от 11 до 13 часа ще представят проекта „Дзяло“ – научно пространство сайт с е-списание в областта на хуманитаристиката за българистични изследвания в периода Х-ХХI век, съфинансиран от сесиите на Столична програма „Култура“ за 2017 и 2018 г.

Проектът „Дзяло“ – сайт и списание, обединява интересите не само на академичните, университетските, музейните и творческите среди в България, но и на учени от Европа и света, част от които са автори на тематичните броеве на е-списанието. „Дзяло“ поддържа информационна среда в областта на хуманитаристиката и създава оригинален продукт с научно-културен облик. Включените материали изследват, разработват, анализират и вписват богатството на културните ни традиции, език и ценности в европейското разнообразие, като ги и съпоставят. 

Под стъкления купол на Ларгото от 12 часа ще има концерт на Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев. В програмата са включени произведения на Нечо Русев, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Марин Големинов, Милчо Левиев, Дико Илиев и др.

В градината „Кристал“ се открива официално изложбата „Градски истории”. Тя е посветена и на третия рожден ден на Етюд-и-те на София, появили се на шега, благодарение на любовта на едно момче към града и натякването на приятелите му, но превърнали се в хроника на променящия се град. В откриването ще участват Духовият оркестър и мажоретките към Първа английска гимназия. 

От 18.00 часа, пак под купола на Ларгото, е концертът на акапелна група Спектрум. Тя е единствен по рода си български вокален ансамбъл, чийто репертоар съвместява поп и джаз в многогласни обработки на фолклорни пиеси и песни, изпълнени изцяло без инструментален акомпанимент. Боряна Йорданова, Весела Морова, Атанас Кулински, Янко Янков и Константин Бейков са музиканти с богат и разностранен опит. 

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови