София отново е в червена COVID-зона, покачват се приетите в болница

От 103 направени проби в Пирогов 43 са на британския вариант на коронавируса

OFFNews 03 февруари 2021 в 10:16 5523 0

Данчо Пенчев

София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус. Ситуацията започва да става тревожна и напрегната. Това, което ни тревожи, е плавното покачване на хоспитализациите, заяви директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

Границата от над 120 заразени на 100 000 души е била премината в понеделник, посочи д-р Пенчев.

Вчера при здравния министър проф. Костадин Ангелов е била проведена среща с ръководителите на големите болници. Отчетено е покачване на приетите пациенти. "Мерките бяха разхлабени преди да получим тази информация. Към
момента разхлабването е внимателно прецизирано. Отвориха се само някои молове и фитнес зали. Заведенията няма да бъдат отворени засега. Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще направим“, отговори Данчо Пенчев на въпрос защо отварянето на молове и фитнеси е дошло при отчетена тревожна тенденция и преминаване в червена зона.

"Абсолютно е възможно да се стигне до ново затягане на мерките, ако заболеваемостта стигне около 600 на 100 000 души, каза директорът на СРЗИ.

"Засега няма да се преразглежда решението за връщането на децата в училище. Имаме все още ротационен принцип - това е една нова мярка, която прилагаме с министерството на образованието", заяви Данчо Пенчев.

Британският вариант

Няма данни у нас да е регистрирана новата мутация на британския вариант. Засечена многократно е предишната мутация на този вариант.

На територията на София изследвания за британския вирус се правят в "Пирогов" и Националната референтна лаборатория. По данни от тази сутрин в "Пирогов" при 103 положителни проби, 43 са с британския вариант на вируса. Това са хора, които не са излизали скоро от страната, съобщи Пенчев.

Тревожно е, че вирусът се "подмладява" и засяга хора в по-младите възрастови групи, каза директорът на СРЗИ.

Пенчев съобщи, че се е имунизирал, а за избора на ваксина се е осведомил от листовките. Той смята, че ваксините са достатъчно безопасни. Прави впечатление, че на всички листовки е отбелязано, че предстоят още проучвания, добави специалистът.

Според него има достатъчно данни, че ваксината на "Астра Зенека" е подходяща и за пациенти над 65 години. Тя е тествана на по-малка група пациенти над 55 години и е дала добра ефективност. На тази база, на база резултатите в други възрастови групи и опита с други ваксини може да се заключи, че ваксината работи и при възрастните пациенти.

Доктор Пенчев заяви, че не смята, че е допуснал грешка, като е отменил карантините на президента и премиера. Дни след това той подаде оставка като ръководител на СРЗИ. Оставката му била по лични причини, след като починала майка му, каза днес той. По настояване на колегите му обаче се върнал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови