София е сред 50-те най-застрашени от суша градове в Европа

OFFNews 30 август 2022 в 11:01 4196 0

Ниското ниво на Дунав в Сърбия през лятото на 2022 г.

Снимка БТА/АП

Ниското ниво на Дунав в Сърбия през лятото на 2022 г.

17% от населението на Европа ще бъде застрашено от висок до екстремен риск от недостиг на вода до средата на века, показва анализ на Световния фонд за природата (WWF). Той препоръчва правителствата и бизнесът спешно да предприемат действия за повишаване устойчивостта на икономиките посредством природно базирани решения.

Поради горещата вълна в Европа това лято четирите най-важни реки на континента – Дунав, По, Рейн и Висла – са спаднали до рекордно ниски нива, а това застрашава бизнеса, индустрията, земеделието и дори доставките на питейна вода.

Според анализа Европа ще бъде още по-податлива на суши и недостиг на вода през следващите години. Сред страните, които ще бъдат изправени пред най-големи рискове до 2050 г., са Гърция и Испания. В Гърция 82% от населението и голяма част от БВП може да идват от райони с висок или екстремен риск. ¾ от населението и БВП на Испания може да са пред висок риск, а градовете в басейна на река Гуадалкивир (като Севиля, Мурсия, Гранада и Кордоба) се очаква да бъдат най-потърпевши от недостиг на вода.

Изследването показва, че в групата на най-застрашените европейски градове попада и българската столица София. Дори при най-оптимистичния сценарий в средносрочен и дългосрочен план тя ще се намира пред по-голям риск от недостиг на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза. На сериозен риск са изложени още и десетки градове, сред които Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Антверпен и Брюксел.

Здравите реки са от ключово значение за успешно адаптиране към негативните ефекти от климатичните промени, но днес 60% от европейските не са такива.

Водните рискове отдавна се считат за един от най-сериозните пред бизнеса. От десетилетия те се нареждат в топ 5 на глобалните рискове на Световния икономически форум, заплашвайки с големи загуби както сектора на производството, така и местните общности. Примерите са красноречиви. Фабриката на „Тесла“ край Берлин изчерпва водоснабдяването на района, а Северна Италия рискува да загуби до половината от селскостопанската си продукция поради продължаващата суша, като щетите вече се очаква да надхвърлят един милиард евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!