София чества 138 години от освобождението си

OFFNews 04 януари 2016 в 06:30 3356 3

Снимка Архив

138 години от Освобождението на София се отбелязват днес. На 4 януари се чества денят, в който генерал Йосиф Гурко превзема града, като разтромява армията на Осман Нури паша. 

Столична община организира редица прояви в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и Фондация „Героите на България”, съобщиха от "Московска" 33. 

Благодарствен молебен ще се отслужи в църквата “Света Неделя”. В този храм и при личното присъствие на генерал Гурко преди 138 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. От 10:30 ч. ще се проведе литийно шествие от храм „Света Неделя” до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец, камбаните на централните столични храмове ще бият празнично.

Празнична програма ще има пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Красимира Кузманова, ансамбъл „Аноним” в съпровод на медно-духови инструменти и солово изпълнение на патриотични песни. Участие ще вземат Националната гвардейска част и Софийското дружество „Традиция”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!