Собствениците на заведения против ''зелени сертификати'', ако не важат и за държавната администрация

19,7% от бизнеса не е съгласен с въвеждането на сертификатите и предпочита директен локдаун, дори без компенсации

OFFNews 17 октомври 2021 в 21:05 7835 1

Снимка Pixabay

75,2% от собствениците на заведения са против "зелените сертификати", ако не важат за държавната администрация, съобщиха от Сдружението на заведенията в България. 

На въпрос: "Съгласни ли сте "зелените сертификати" да важат само за бизнеса, но не и за държавната администрация, каквато беше предварителната заявка на мин. на здравеопазването?" - 75,2% казват "не", 5,1% са съгласни да работят, дори и те да не важат за държавните институции и администрация; 19,7% от бизнеса не е съгласен с въвеждането на сертификатите и предпочита директен локдаун, дори и без компенсации.

Позицията на Сдружението на заведенията в България остава непроменена: или "зелени сертификати" за всички, или никакви ограничения за никой, пишат от СЗБ.

По-рано по Нова телевизия Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията заяви, че браншът очаква до края на седмицата бързите тестове за COVID-19 за влизане в заведенията да станат безплатни. 

По думите му пунктовете, които бяха създадени преди няколко дни пред заведенията, работят бързо и без проблеми.

„В тях има две медицински лица, които вземат проба. Тестват се и клиенти, и персонал. В момента един тест струва 10 лева. Разликата в цената му се плаща от заведенията и от Асоциацията. Това е начинът, за да работим”, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови