Собственикът на бедстващите коне: Ако аз съм виновен за всичко - убийте ме

ОFFNews 28 март 2018 в 18:24 8423 3

Снимка Фейсбук

Петър Пищалов - собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина, е бил разпитан от разследващите полицаи в ОДМВР в Кюстендил.

Според него виновни в ситуацията са хора, които са намерили преди повече от един месец конете му и не са му дали сигнал, а са ги свалили 2 км по-ниско в планината, където няма храна.

Пред журналисти собственикът на животните се възмути, че някои са се възползвали и са си направили реклама със смъртта на животните. "Ако аз съм виновен за всичко и съм препъни камъка на земеделието в България - убийте ме", каза Петър Пищалов, цитиран от БТА.

Той коментира, че неговите коне действително са били незаконно в Осоговската планина и това е причината той да не подаде сигнал към институциите, когато са изчезнали преди месец и половина.

В момента в планината има 26 живи коне. Не знам обаче, къде са другите от всичките ми около 70 коня, каза още Пищалов.

Във връзка с подадения сигнал за конете, бедстващи в Осоговската планина, по заповед на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ, комисия от експерти от Централното управление на агенцията извършва щателна документална и физическа проверка на обстоятелствата, довели до свободното придвижване на животните до местността Бек бунар под връх Руен. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Конете се намират на открито, при неблагоприятни атмосферни условия и в тежко физическо състояние, довело до смъртта на някои от тях. Чрез сканиране на индивидуалната маркировка са установени собствениците на еднокопитните. Комисията проверява състоянието на животновъдните обекти, от които произхождат конете, тяхното съответствие с нормативните изисквания и степента на официален контрол, който е упражняван в тези обекти от Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил.

С оглед да се изключи разпространението на невярна и манипулираща информация, обществеността ще бъде уведомена своевременно за всички констатации от извършената проверка, се казва в прессъобщение от Агенцията.

При установени неправомерни действия или бездействие от страна на служители на Агенцията и нейното териториално поделение в град Кюстендил, те ще бъдат отстранени от работа до приключване на образуваното дисциплинарно производство, казаха още от БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови