Собственичката на родната къща на Димитър Талев в Прилеп зове България да я купи

OFFNews 02 септември 2022 в 15:22 9703 5

Родната къща на Талев в Прилеп.

Снимка БГНЕС

Родната къща на Талев в Прилеп.

България може да изгуби родната къща на Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония.

От години собственикът ѝ моли държавата ни да я купи, но от българска страна не следва реакция. След смъртта му нейна собственичка е вдовицата му - възрастна и болна жена, която не може да я поддържа. Сега тя отново отправя апел към държавата ни.

На 1 септември - деня, в който се навършиха 124 години от рождението на писателя и автор на „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ БГНЕС публикува интервю със Снежана Аческа, която моли българските политици да съхранят родната къща на Талев, като я купи и превърне в културен дом на България. Жената я предлага на страната ни срещу 100 хил. евро.

"Най-голямото ми желание е къщата на Димитър Талев да стане българска, да стане културен дом на България. Не мога да разбера защо България спи. Може и плоча да поставят, но България трябва да бъде държава. Да се прояви в светлината на истинска държава и да се преклони пред делото на Димитър Талев. Нека той се върне там, откъдето е тръгнал. Той е излязъл от тази къща и от Прилеп – нека се върне обратно. И неговият дух да бъде спокоен", казва Аческа.

Тя казва, че съпругът ѝ си е отишъл тъжен поради нехайството на България към къщата на Талев.

"Къде е България? Защо спи?! Не мога да разбера защо България спи. От години го повтарям: "Сумата за една държава е смешна и да не се погрижи държавата да събере минимум 100 000 евро за къща с 10 стаи, която може да се превърне и в хотел". Създадена беше фондация „Димитър Талев“, но пак нищо не беше направено. Хората не дават пари. Смятам, че това е срамота. Да има България културен дом в центъра на Прилеп е голяма работа - казва Аческа. - Очаквам българската държава да дойде и да си я купи. Да им предам ключовете, докато съм жива. Мъжът ми почина тъжен и ми каза: "Живей, за да осъществиш това, което си си наумила". Ето, все още съм жива, скоро ще навърша 72 години, и моля българската държава да ускори този процес, защото не знам кога ще си отида. Тази държава ми изгони и децата – и трите са в чужбина, а аз останах сама. Поне да довърша онова, което започнах преди 20 години. Започнах със Стефан Данаилов и Първанов и досега няма нищо."

Снежана Аческа, снимка: БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

pdm35561

02.09 2022 в 18:15

Офнюз,направете една подписка с указана сметка.Ще внесем пари.Нека и БГНЕС да се включат

1900

4

rincewind

02.09 2022 в 16:41

Тая фондация от Сандански и web няма!

1900

3

rincewind

02.09 2022 в 16:40

Къде може да се дари за целта? Явно пак ние ще го правим.

1900

2

rincewind

02.09 2022 в 16:08

България не се интересува, защото се управлява от комуняги. Не го обичат. Айде сега чалгаря, като толкова милее за Македния да извади пари. За него са жълти стотинки! Нека и копейката се включи, а може и резидента!

2099

1

Mateevk

02.09 2022 в 15:37

За това съм слушал и преди, но досега не съм видял отоговор иили обяснение от наша страна защо не купим къщата. Нали уж се борим за българщината в Македония. Ама то това е българщината, къде са тука ВМРО примерно да подемат инициативата, да съберем пари, ако трябва, за да купим къщата. Срамота е! Да не говорим, че Димитър Талев ми се пада далечен роднина по линия на жена му и затова също не ми е безразлично...
 
X

Подкастът на OFFNews