СО след протеста: Отчуждаваме имоти в Кръстова вада, движението ще се подобри

OFFNews 29 януари 2022 в 17:16 3473 2

През 2022 г. Столична община планира да продължи изграждането на бул. „Тодор Каблешков" и бул. „Филип Кутев", които са част от вътрешния градски ринг и са ключови за облекчаване на движението във всички нови южни квартали, в това число и квартал „Кръстова вада". 

Това заявиха от Столична община по повод днешния протест на жители на "Кръстова вада".

От общината увериха, че работят активно "за отчуждаване на частните имоти по ул. „Емилиян Станев", „Асен Йорданов", „Д-р Борис Вълчев", за да може да се пристъпи към тяхното изграждане".

В позицията на СО се казва още:

"По ул. „Емилиян Станев" от 2015 г. до момента са отчуждени 88 броя частни имоти. Остава 1 брой неотчужден имот, за който собственика е започнал процедура по промяна на регулацията и предстои издаване на нова заповед за отчуждаване. Заради напредналите отчуждителни процедури в проекто-бюджета за 2022 г. е заложено изграждането на ул. „Емилиян Станев" в участъка от бул. „Тодор Каблешков" до ул. „Д-р Борис Руменов". В момента се изготвя инвестиционния проект и предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител.

Ключовата за квартала ул. „Асен Йорданов" е планирана за текущ ремонт, веднага след приключване на зимния сезон. Планира се и обособяване на вход-изход при кръстовището с бул. „Черни връх", за което са отчуждени частните имоти в обхвата при кръстовището.

Ул. „Д-р Борис Вълчев" е в програмата за отчуждаване за 2022 г. – от засегнати 27 имота, до момента общината е придобила 16 броя с площ почти 12 хил. кв. м.

Ремонт по линия на текущия ремонт ще бъде възложен и на други основни улици в квартала след приключване на зимния сезон. При добри метеорологични условия ще бъде доасфалтирана ул. „Манфред Вьорнер".

До момента в кв. „Кръстова вада - запад" е изградена около 7 км канализация, която е около 1/3 от дължината на уличната мрежа. През 2021 г. започна строителството на участъка от канала по ул. „Никола Крушкин – Чолака" до бул. „Тодор Каблешков" и нов водопровод. За следващия участък от Главен канализационен клон I по ул. „Никола Крушкин – Чолака" от бул. „Тодор Каблешков" до ул. „Вера Мутафчиева" и за канализационен клон по ул. „Вера Мутафчиева" до ул. „Иван Андонов", Столична община е сключила договор за поръчка с частни инвеститори за изграждането му. Инвестиционният проект е изготвен и предстои издаване на разрешение за строеж.

До момента Столична община е изградила една нова детска градина в кв. „Кръстова вада - изток" за 6 групи. В програмата за отчуждаване е включен още един частен имот за изграждане на детска градина в УПИ II-кв. 121. През август районната администрация е пуснала искане за изменение на Подробния устройствен план и отчуждаването може да продължи след приключване на изменението на плана, поискано от района.

Поради липсата на общински терени в кв. „Кръстова вада – запад", на които може да бъде изградена детска градина, със заповеди на главния архитект на Столична община са стартирали промени в подробните планове на квартала, с които да се обособят два терена за детски градини."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

30.01 2022 в 09:14

а може би не е трябвало да издавате разрешителни за строене, без градоустройствени елементи като детски площадки, пътища, паркоместа и зеленина?

подир дъжд качулка, тези отчуждавания със сроковете за обжалване, още години ще вървят

-1580

1

Bace7

30.01 2022 в 06:44

Кръстова вада е един от софийските кенефи, където влезеш ли, директно си чупиш нещо по колата. Това дори не е квартал, а някакво смешно поселище тип строителен битак, където сред драките и къщурките с външни тоалетни алчни инвеститори шляпат кооперацийки със съмнително качество. Без инфраструктура, без достъп, калища и ями навсякъде. Такива коптори по града има колкото щеш, да не говорим за "елитните" комплексчета над Околовръстното, където сред строителни отломки вече са се заселили впиянчени лелки с кученца.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews