Снайперисти и полиция блокираха центъра на Пловдив преди церемонията за Съединението

OFFNews 06 септември 2015 в 20:31 4769 4

Снайперисти и полиция блокираха центъра на Пловдив преди церемонията за Съединението

Снимка БНТ

При засилено полицейско присъствие на площад „Съединение” в Пловдив започна церемонията по отбелязване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Всички възможни подстъпи до площада са под строга охрана от НСО и полицията, съобщава Фокус. Проверяват се пропуските на всички лица, които ще присъстват на официалната част. На площада са разположени жандармерия и линейки. 

Церемонията, на която присъстват и президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, беше открита от кмета на града Иван Тотев.

"Посрещаме празника с постигнато самочуствие и висок дух", каза той, като отбеляза, че Пловдив е европейска столица на културата за 2019 г. 

Съединението на Княжество България с Източна Румелия и сега, 130 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност, с народния стремеж за справедливост. На онзи паметен 6 септември 1885 година българският народ доказа, че има и желанието, и волята, и готовността да кове собствената си съдба в свободна и обединена България, каза в речта си президентът Плевнелиев.

Свободна България доказа, че е силна, обединена и жизнена. Че няма да се стопи отново в мрака на безвремието, а ще извоюва своето достойно място в Европа и света. За това правдиво можем да кажем, че „при гърмежа на топовете от Сливница в България се роди истинското разбиране за „отечество“, каза още президентът.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Съединението в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews