Смелчаци скачат за кръста в езерото в Дружба

OFFNews 06 януари 2023 в 06:27 2049 0

Езерето в Дружба

Снимка Архив

Езерото в парк Дружба

Днес е християнският празник Богоявление или Йордановден. В столицата ритуалът по хвърляне на кръста ще бъде в езерото в ж.к. „Дружба “, от 13 часа на ул.“Кръстьо Пастухов“. 

Събитието ще се състои на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“. Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийно шествие от храма „Св. преп. Наум Охридски“, който се намира в близост до езерото, съобщиха от Столична община. 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в ритуала по водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, който ще се проведе от 11.00 часа на столичния площад „Св. Александър Невски“. 

Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин. 

Традиционният богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен утре, 6 януари, във всички гарнизони на страната. На тържественият ритуал в София ще присъстват министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици, граждани. 

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква.

В тазгодишния ритуал са включени знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и Щандарта на 1-ви конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 24900 – Враждебна и представителните знамена на видовете въоръжени сили.

Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и официалните лица по време на празничния водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. 

Граждани ще имат достъп до събитието след 09.45 часа през три пункта за проверка - при улиците „Шипка“ и „Париж“, при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието.

Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews