Служителите от Агенцията по кадастъра излязоха на протест, искат 20 процента по-високи заплати

Диана Варникова 12 октомври 2022 в 18:37 1953 4

На едночасова предупредителна стачка излязоха служителите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Русе

Снимка БГНЕС

На едночасова предупредителна стачка излязоха служителите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в Русе

Над 350 служители от Агенцията по кадастъра от цялата страна проведоха предупредителна едночасова стачка. Исканията на работещите в Агенцията са за увеличение на работните им заплати с най-малко 20 процента, считано от 1 октомври.

По изчисления на Синдикат на административните служители "Подкрепа" е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 600 000 лева, които да бъдат отпуснати с ПМС. Професията „инженер“ в геодезията, картографията и кадастъра е регулирана професия по смисъла на § 1, т.1 от Закона за признаване на професионални квалификации. Работещите в АГКК са специалисти с висока квалификация – инженери, геодезисти. Резултатът от тяхната работа касае пряко българското обществото по отношение създаване и предоставяне на информация за точното пространствено разположение и уникална идентификация на недвижимите имоти и е в основата на управлението на собствеността и ефективен пазар на недвижимости, и всичко свързано с тяхното придобиване, владение и ползване, с реализиране на инвестиционните намерение и проекти, както в държавни и общински имоти, така и в частни имоти.

"Недопустимо е да продължава омаловажаването на такъв тясно професионален труд от страна на държавата, недопустимо е оценката на такъв труд да е под 1000 лв. бруто", недоволстват специалистите. Те твърдят, че високата степен на натоварване и получаваното ниско възнаграждение са причина за текучество на ценни, обучени експерти. Това е обективна предпоставка за затрудняване работата на единствената национална административна структура, създаваща и поддържаща в актуално състояние на геодезическа и кадастрална информация за територията на Република България. Работещите в АГКК ще отстояват исканията си до край и в случай, че не бъдат чути ще преустановят работа и ще обявят безсрочни стачни действия, категорични са работници и служители от Агенцията по кадастъра.

Предупредителна едночасова стачка проведоха днес служители от службата по геодезия, картография и кадастър в Пазарджик, протест имаше в Пловдив, Враца, София, както и в областните центрове в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

13.10 2022 в 09:25

Valioka
12.10 2022 в 20:07,
В офиса на ул Мусала в София на гише работят и кокошлета, които не знаят къде е ВИАС, нито знаят какво означава, но отношението им към хората е, като към досадници!
В офиса на ул Сердика пък има един чичак, който е с много бавна мисъл, но пък бързо бълбука!

Да си прочистят кадрите от калинки и тогава да протестират!

3767

3

Име на профила

12.10 2022 в 21:01

Я ми кажи като работиш с тях - стандартна практика ли е с една гумичка да заличават четириетажни къщи от кадастъра, за да "възстановят" парцела на разни съселяни, които веднага го продават на непознат и изчезват - оставяйки те да се разправяш с непознатия, който се е набутал и си иска имота? Или викаш на специален кадастрец сме попаднали.

318

2

Valioka

12.10 2022 в 20:07

Тук ще се намеся, защото съм геодезист и бачкам с тези "затлъстели лелки"... Ами, какво да ви кажа, това са инженери, които се скъсват от работа и получават смешни пари. И до ден днешен се чудя на държавата - или не знаят що е кадастър, или не знаят значението му в пазарната икономика. И това е жалко, защото наистина има затлъстели лелки в другите безброй клонове на администрацията, които бачка там само за да ти късат нервите... Е, в случая не е така... Изцяло подкрепям протеста на колегите.

850

1

pr07ecH70r

12.10 2022 в 18:57

Затлъстяли лелки с единствена мотивация за кафенце и цигарка вижам на тази снимка. Социален баласт гълтащ и без това повече от необходимите пари.

 
X

Подкастът на OFFNews