Служители на метрото подготвят протест, директорът увери, че увеличение на заплатите ще има

OFFNews 13 март 2024 в 16:12 1839 0

софийското метро

Снимка Архив

Софийското метро

Служителите на столичното метро готвят протест. От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ информираха, че на 15 март работниците и служителите в дружеството организират протестен митинг под надслов „За достойнo разпределение на средствата за увеличение на работните заплати в "Метрополитен".

Увеличение на заплатите на служителите в метрото ще има, каза за БТА Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" ЕАД.

От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ казаха пред БТА, че имат опасения, че сключеното на 26 февруари споразумение с кмета на София Васил Терзиев за увеличение на възнагражденията с 15% няма да се изпълни във вида, в който е подписано. "Опасенията на хората са, че има индикации споразумението да не бъде изпълнено, така както е написано, а да има разпределение на възнаграждения с цел изравняване, което нито е синдикално, нито е редно, защото противоречи на това, което сме се споразумели", каза пред БТА Александър Шопов, председател на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ. Ще предприемем съответните синдикални действия, а те са протестни, каза той и допълни че федерацията организира протест на 15 март на служителите и работниците в "Метрополитен".

На 15 март в 11:30 ч. ще има среща на представители на синдикатите и ръководството на дружеството, на която ще се обсъжда въпросът за заплатите на служителите и работниците в "Метрополитен".

Стоян Братоев каза на свой ред, че на срещата между кмета на София Васил Терзиев с директорите на транспортните дружества и представителите на синдикатите, която се състоя на 26 февруари в Столичната община, е договорено с 15% увеличение на фонда за заплати в дружеството. Водят се преговори дали увеличението да е с 15 % за всички служители и работници или на тези с по-високи заплати то да е по-малко, каза Братоев. Най-вероятно обаче увеличението ще бъде 15% за всички служители и работници, тъй като трябва да се направи система за заплатите, която не е направена, посочи директорът на транспортното дружество, в което работят около 1800 души. Братоев увери, че окончателното решение ще се вземе съвместно със синдикатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика