Служебният кабинет за наследството на Борисов: Безпорядък, корупция, блато

Чакаме Амазон и Гугъл на срещата на инициативата Три морета

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2021 в 12:11 7079 0

Тежки обвинения срещу доскорошното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ отправи служебното правителство на днешния си отчет.

"Навсякъде, където се обърнем, е блато", каза МВР министърът Бойко Рашков и посочи, че чувствителността на много от службите за нередностите, които се случват у нас, са били приспани през последните години.

Премиерът Стефан Янев пък подчерта, че новият кабинет е заварил "пълен безпорядък, липса на правила и "корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма".

"За съжаление един от министрите стана известен с метафора на това, което заварихме - затревените източени язовири. Отнася се и за други сектори", каза министър-председателят по повод разкритията на икономическия министър Кирил Петков за празните водоеми, за чийто ремонт бяха похарчени милиони левове.

Янев призова българите да гласуват на изборите на 11 юли и подчерта, че служебното правителство ще продължи да демонстрира нов стил на управление.

Според министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев ще продължи изплащането на добавката от 50 лв. за пенсионерите и ще бъдат увеличени с 5% пенсиите на около 1,2 млн. пенсионери.

Безработицата намалява до ниво от 5,4%, което е спад с близо 40% на годишна база. В същото време заетостта продължава да расте. Икономиката се възстановява, каза още Донев.

Вицепремиерът и министър по европейските средства Атанас Пеканов подчерта, че парите по плана за възстановяване за страната ни ще дойдат до края на тази година.

Това ще бъдат около 13% от общите 12 млрд. лв., посочи той.

Според Пеканов забавянето на представянето на националния ни план е заради решението на предишния кабинет да не го представи в Брюксел. Освен това се отстранявали критики от страна на ЕК и се добавяли нови проекти. Като пример министърът посочи идеята за изграждане на единен STEM център, който да помага на учителите в страната да се обучават в интерактивна среда и да се учат как да ползват новите модерни STEM кабинети. Тази сграда ще служи и за тренировки на образователните ни национални отбори.

Министърът на икономиката Кирил Петков отчете разкритията около странните кредити, отпускани от страна на ББР и вече известните случаи на нереално високи цени за ремонт на празни язовири. По повод плана за възстановяване и устойчивост той подчерта, че е преработен така, че да има 500 милиона лева повече за бизнеса.

Петков посочи, че в рамките на инициативата "Три морета", на която ще домакинстваме през юли, ще бъдат поканени големи мултинационални компании като "Гугъл" и "Амазон" да дойдат за първи път в България.

"Така че това събитие няма да е просто снимки и запознанства, а да има реални сделки", каза икономическият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови