Слон от рециклирани капачки в столичния зоопарк

OFFNews 18 юни 2021 в 10:20 2056 0

С огромна мозайка на слон от цветни пластмасови капачки, Зоологическа градина –София и Център АЛОС организират мащабна творческа инициатива, чрез която по нетрадиционен артистичен ще привлекат вниманието към опазването на природата. 

Събитието акцентира над рециклирането и повторното използване на един от най-големите замърсители на планетата – пластмасата, в частност пластмасовите капачки.

Утре от 10.00 до 17.00 часа посетителите на зоопарка ще могат да се включат в Ателие за изработка МозайКАП и заедно да сътворяват мащабна мозайка чрез залепване на пластмасови капачки върху предварително нарисувано пано. Инициативата е част от 133-ата годишнина на парка, както и в чест на емблемата му – индийския слон Артайда, която този месец стана на 58 години. 

Всички ще могат да участват в изработката на голямата мозайка от цветни пластмасови капачки, която ще се проведе на лятната сцена пред слонарника. Участието е безплатно, като всеки, който има възможност може да донесе пластмасови капачки. 

Организаторите също са приготвили подходящи цветове, закупени от партньорите „Капачки за Бъдеще“, в подкрепа на каузата им. Основната цел на инициативата е да се обърне внимание на повторния живот на вещите, промяната на ежедневните ни навици и разделното събиране на отпадъците.

Творческият процес ще е модериран от арт-педагогически екип на АЛОС: д-р Любен Кулелиев и Росица Маринова.

През изминалите 3 години в ателиетата МозайКАП бяха направени от 22 000 капачки удивителните 7 гигантски мозайки на животински видове, обитаващи екологичната мрежа Натура 2000 в България. Пана има на пеликан, червеногуша гъска, пъстърва, жаба дървесница, дъждовник, вълк и елен и са част от постоянната външна експозиция на зоопарка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови