Quantcast

Сляпа жена прогледнала, докато измъчвали св. Епимах

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2020 в 05:25 739 0

Църквата почита днес паметта на няколко апостоли от състава на 70-те Христови ученици. Те са: св. Стахий - поставен за епископ във Византия, св. Амплий - епископ в Лида, и др.

Св. мчк Епимах се родил в Египет. Родителите му били християни и го възпитали в благочестие и святост. Живял в епохата на гоненията срещу църквата. Още млад, той се поселил в Пилусийската гора, където заживял по примера на св. Йоан Кръстител.

Като чул, че в Александрия християните страдали от идолопоклонците, блажени Епимах отишъл в града, влязъл в главния езически храм на голям езически празник и строшил идолите.

Управителят Апелиан го затворил в тъмница. Провесили го на дърво и го стъргали с железни нокти. Замервали го с камъни. Трошили му костите. А той говорел на мъчителите си:

- Нашият Господ Иисус Христос беше разпънат и заради мене, беше прободен с копие и напоен с оцет. А сега не трябва ли и аз да бъда причастник в страданията му? Наложете ми мъки по-големи от тия, които сега ми налагате! Плюйте ме! Ругайте ме! Турете трънен венец на главата ми! Дайте кръст в ръцете ми! Напойте ме с оцет! Направете цялото ми тяло една рана! Разпънете ме на кръст и ме прободете с копие! Всичко това претърпя Господ. Нека и аз претърпя същото!

Много хора следели как мъчат св. Епимах. Между тях била и една жена, едното око на която било сляпо. От очите й се стичали сълзи, като гледала страданията на мъченика. Мъчителите го биели жестоко по цялото тяло, капки кръв пръскали наоколо. Една капка паднала в сляпото око на тая жена и то оздравяло. Прогледнала и с това око, жената радостно извикала: Велик е Тоя Бог, Когото страдалецът изповядва! Той направи чудо с мене!

Разярен от тая прослава, управителят Апелиан заповядал да бъде отсечена главата на св. Епимах.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !