Следващото преброяване на населението ще е само електронно

Александра Маркарян 06 януари 2022 в 15:39 2110 0

Снимка Pixabay

Следващото преброяване на населението най-вероятно ще е изцяло електронно. Това обяви на пресконференция днес председателят на Националния статистически институт д-р Сергей Цветарски.

НСИ днес изнесе предварителна оценка за резултатите от националното преброяване миналата година, но многото съпътствали го проблеми - КОВИД пандемия, липса на преброители, турбулентна политическа година с избори след избори, хакерски атаки срещу сайта за е-преброяването - ощетиха сериозно събирането на данните. Някои от тях няма да могат да бъдат събрани и окончателните ще са непълни, с изкривяване.

България се стопи с 844 000 души за 10 години

"Най-вероятно следващото преброяване може да върви изцяло електронно и базирано на регистри, ако информационната инфраструктура на страната бъде подобрена, а това са нашите очаквания - заяви д-р Цветарски. - С огромна вероятност сме убедени, че така ще бъде."

То трябва да се проведе през 2031 г.

Последното преброяване през 2021 г. се проведе в хибриден вариант - и електронен, и с преброители, но в електронното се включиха много под очаквания брой хора, а в процентно изражение - едва 37 на сто при 42% през 2011 г. 

Д-р Цветарски обясни защо НСИ са подходили по този начин:

"Всъщност може би някой трябвало да запита защо го направихме пак така хибридно, с преброители. Точно за да се гарантира, че ще имаме един по-добър обхват. В някои други държави, особено северните в Европа, преброяването си върви основно чрез регистри и предимно по електронен път. А ние го правим с преброители, за да се гарантира, че ще можем да обхванем населението или по единия, или по другия начин".

Резултатът обаче е 1701 необхванати преброителни участъци - 1500 от които са в София - от общо около 33 хиляди, включително заради невъзможност да бъдат набрани достатъчно преброители в пандемията. Към тях може да бъдат прибавени и 600 частично обходени участъка. Там преброители, дали заради заболяване или отказ, не са си свършили работата качествено и докрай, констатираха от НСИ.

Резултатът е липсваща информация, която няма да може да бъде осигурена и ще изкриви финалните данни.

"Преброяването осигурява не само брой на населението. По-важното, особено за изграждането на политиките, са структурите на населението. Вие получихте (вижте по-долу - бел. ред.) данни само за две от тези структури - половата и възрастовата, и то в много общи граници, но впоследствие преброяването трябва да осигури информация за образователна структура, за квалификационна структура, за заетост и професионална структура, за вероизповедание и така нататък. Тези структури ще бъдат засегнати именно от непреброените лица, защото за тях информация не може да се получи от друго място. Говоря специално за структурата по етнос, майчин език, вероизповедание. Никъде другаде в държавата няма такава информация. Преброяването трябваше да я осигури. То ще я осигури, но, за съжаление, с една голяма грешка, заради отказа на част от лицата да се преброят или невъзможността да бъдат преброени след това с преброител. Това трябва да си го признаем и отбележим като недостатък на данните, които ще излязат окончателно от преброяването", обясни д-р Цветарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!