Следим броя на ражданията в реално време

OFFNews 10 януари 2012 в 16:20 2610 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Колко бебета са се родили в България и в коя от 28-те й области може да се следи в реално време чрез достъпния от днес електронен регистър на ражданията.

В него може да се влезе през сайта на Министерството на здравеопазването от тук.

От 1 до 10 януари към 16:26 най-много бебета се бяха родили в София (373), следвана от Пловдив (173) и Варна (118). Последните три области - с най-малко раждания, са Разград (5), Видин (10) и Габрово (13). Общо над 1540 бебета се бяха родили към днешна дата от 1 януари 2012 година.

Електронният регистър беше създаден от МЗ в края на миналата година. Той заработи официално от 1 януари тази година. Целта е чрез него да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях. Също така да се помогне за вземането на своевременни управленски решения.

Всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за ражданията до три дни от извършването им. Вписването се осъществява от оторизиран специалист, който носи лична отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис, който се осигурява от съответната болница. Електронният подпис изпълнява функцията на потребителско име и парола.

В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето – пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Вписва се и името на лекаря, водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си.

До пълната информация в регистъра има МЗ.

Регистърът се намира в изчислителния център на МЗ в НМКЦ и се поддържа от отдел „Електронно здравеопазване“.

Създаването му струваше 28 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews