След хубаво време на Възкресение идва валежна седмица, започва сезонът на гръмотевичните бури

OFFNews 14 април 2023 в 09:37 5976 0

Проф. Георги Рачев показва седмичната прогноза за София.

Снимка Кадър

Проф. Георги Рачев показва седмичната прогноза за София.

„Времето (на Възкресение Христово) ще бъде априлско, отгоре на всичко – и топло“, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред bTV.

В събота ще бъде топло, с типично априлско време, слънчево и с температури 5-17 градуса. Времето ще бъде хубаво и на Великден, особено в нощта на Възкресение. На самия Великден ще вали по Черноморското ни крайбрежие.

Циклон ще донесе малко по-хладен въздух и една дълга, влажна, валежна седмица. Започва и сезонът на гръмотевичните бури.

„В неделя попадаме в челото на циклон, зародил се над Италия. Той ще донесе малко по-хладен въздух от Западна Европа. Това ще бъде една влажна и валежна седмица“, допълни проф. Рачев. В неделя над Гърция, Северна Македония и Западна България ще бъде ясно, а по Черноморието се очакват валежи.

В София в събота се очаква хубаво и слънчево време. В неделя срещу понеделник започват валежите. В понеделник, вторник, сряда, четвъртък, та дори и петък евентуално ще има валежи, по-малко слънце, но сравнително високи температури, каза проф. Рачев.

В 14-дневната прогноза за Пловдив има и гръмотевични бури и температурите ще са малко по-ниски. „Нормално априлско време, няма да е ужасно топло. Но няма да има нищо общо с периода от миналата седмица, който беше доста хладен“, успокои климатологът.

Като цяло над България ще е топло, влажно, с редуване на слънце и дъжд, с максимални температури между 15 и 20 градуса.

В Стара Загора от събота започват валежи, които ще продължат до сряда. Максималните температури ще са 16 градуса.

Тези, които са избрали планината, особено във високата ѝ част, има много хубави условия, с изключение на днес. Във високите части на планините – снежинки, снежинки. Ще има нова снежна покривка през почивните дни. Обещанието на Великден на караме ски се осъществява, но това е за последно. После всичко ще се размекне. Скиорите да карат само по пистите. Не е добре да се излиза отвън, защото сега са пролетните и меки лавини“, предупреди професорът.

Ако има градушки, те ще са в Родопите и планинските места. Не се очакват в ниските места, но ще бъде слаба, каза още той.

„Април върви леко хладен. С един до три градуса под нормата“, отбеляза той и прогнозира нормализиране на времето след 22-ри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови