След 84 години жените ще получават равни заплати с мъжете

Offnews 06 октомври 2020 в 16:37 1830 1

Снимка pixabay

Разликата между заплащането на мъжете и жените в ЕС няма да бъде премахната до началото на следващия век, показва изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕПК).

Причина за това са сегашните темпове на изравняване на възнагражденията на представителите на двата пола. 

Данни на Евростат показват, че разликата в заплащането на мъжете и жените в ЕС е намаляла с 1% за последните 8 години. Ако тази тенденция се запази, жените ще достигнат до равно заплащане с мъжете чак през 2104 г.

ЕКП е категорична, че без обвързващи мерки за равенство на заплащането разликата между половете ще продължи да нараства в девет държави-членки на ЕС, сред които и България.

Данни на конфедерацията показват, че разликата във възнаграждението между половете в страната ни е около 13% през 2010 и 2018 г.

Подобна е и ситуацията в Латвия, Полша, Малта, Португалия и Словения.

Жените в Германия и Чехия пък ще чакат до 2121 г., за да достигнат еднакво заплащане.

Най-бавно разликата намалява във Франция (0,1% от 2010 г.). Ако тази тенденция се запази, на страната ще са й необходими над 1000 години, за да постигне равенство на възнагражденията.

Най-бързо неравенството ще изчезне в Румъния, Люксембург и Белгия - съответно през 2022, 2027 и 2028 г.

ЕКП изрази безпокойство, че Европейската комисия е забавила публикуването на очакваната директива за прозрачност на заплащането - вместо на 4 ноември, Денят на равното заплащане, директивата ще бъде обявена на 15 декември.

Конфедерацията е изпратила писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да поиска яснота относно причината за забавянето и уверение, че работата по директивата ще продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12221

1

bls

06.10 2020 в 17:21

Неадекватно заглави. Заплата НЕ СЕ получава, заплата (в частния сектор) се ДОГОВАРЯ! Получаваш, колкото си ДОГОВОРИЛ - свобода на договарянето се нарича. Докато и вие и жените продължавате да считате, че заплатата се "давала" или "получавала" няма да ви "дават" повече отколкото на мъжете. Сядаш, казваш колкото искаш - ако отсрещната страна реши, че стурваш тия пари се споразумявате, ако реши, че не струваш - довиждане. Кое не е ясно? Робският труд ако не бъркам е забранен. Идва въпросът - на сила ли работят жените за по-малко пари и ако да - кой ги насилва и защо не е подаден сигнал в прокуратурата за принудителен труд (забранен например в нашето законодателство).