След 3 часа скандал в СОС: Взеха пазара в 'Лозенец' от районния кмет

Съветници спориха остро, краставичари, есемеси и съчинения по картинка в дебата

Юлиана Ончева 27 януари 2022 в 13:25 7206 2

Лют скандал се разрази в Столичния общински съвет още при приемането на дневния ред на заседанието днес. Повод за размяната на остри политически реплики между съветниците от Демократична България и тези от ГЕРБ-СДС бе пазарът пред РУМ в Лозенец. 

Методи Лалов, бивш председател и член на групата на ДБ, пръв предложи докладът, внесен като допълнителна точка за разглеждане и предлагащ пазарът да бъде стопанистван от "Пазари Запад" ЕАД, а дружеството да представи предложение за разкриване на нов общински пазар с временен статут. Подкрепиха го независимият Борис Бонев, Грети Стефанова, Иво Божков, Яна Тодоранова от ДБ. Предложението на Лалов не бе прието - против гласуваха 41 от съветниците, подкрепиха го 13, а 5 се въздържаха. Контрапредложение от Николай Стойнев превърна точката в първа.

Предисторията 

Подписка от 1500 жители на Лозенец, инициирана от един от вносителите на доклада Николай Велчев от БСП, иска пазарът да бъде запазен. Според тях той е застрашен от схема на районния кмет Константин Павлов, изпратена до главния архитект, която предвижда част от територията на пазара да бъде "Зона за събития на открито". Инициативата бе подета от председателя на СОС Георги Георгиев, който вместо "зона", нарече предложението на Павлов "сцена". Пазарът трябва да бъде възстановен и даден за стопанисване на Пазари Запад, обяви Георгиев. 

Спорът в СОС 

Докладът е внесен на 25 януари в СОС и два дни по-късно е в дневния ред на сесията. Какво налага тази спешност, не е проведено обществено обсъждане, бе основният довод на съветниците от ДБ. 

Хората трябва да бъдат запознати между какво и какво избират, заяви Греги Стефанова. Защо кметът на района не е провел обществено обсъждане, той е внесъл схема преди 1 година, попита Стефан Марков от ГЕРБ. Айде да не ставаме смешни, планът не е утвърден от Столична община, кой прави предварително одобрение, отговори Стефанов. 

В схемата на Павлов се запазват 8 павилиона, не се премахва пазарът, каквито внушения бяха направени, защо е това бързане. Напълно съм съгласен, че пространството не изглежда добре, но вината не трябва да се хвърля на сегашния кмет, подчерта Бонев. Преди това съветници от ГЕРБ подчертаха, че Павлов управлява трета година, а за пазара не е направено нищо. 

Аз се възхищавам на г-н Павлов, на куража му да се заеме с батака, оставен от предишните управляващи, подчерта Яна Тодоранова. 

От едни се възхищавате, от други се отричате. А какво да правят хората в "Красно село", репликира Татяна Георгиева от ГЕРБ, като намекна за кметът Росина Станиславова, от която ДБ сне доверието си. Не мисля, че избирателите ви са много възхитени от раонния кмет, ако се съди по резултатите от последните избори, атакува под кръста Георгиева. 

Не е работа на общинската администрация да управлява пазар, заяви Прошко Прошков, кото е бивш кмет на "Лозенец". 

На 13 януари 2021 кметът на Лозенец внася схема за пазара. Гражданите на района научават тази година за схемата и идват при мен с въпроса "Защо общината ще закрива пазара"? Няма такова нещо, отговарям. Проверих в НАГ и установих, че кметът Павлов предвижда 3/4 от площта на пазара за "Зона за събития на открито", обясни шефът на СОС Георгиев. Той уточни, че е предложил на Константин Павлов да стане вносител на доклада. 

Какъв да бъде пазарът ще се произнасяме тепърва, сега слагаме началото, допълни Георгиев. 

Току що ми писаха на лични граждани от Лозенец, че ГЕРБ прави заговор срещу жителите на района. Казах им, че не прави заговор, а иска да направи подарък на Пазари Запад. Е тогава това хубаво място в квартала като пазарите в Люлин и Красна поляна ли ще го направят, се питаме. Затова правя предложение: Нека да не бъде на пазари Запад, а да се направи конкурс и гражданите да изберат какво им харесва, предложи Грети Стефанова. 

Конкурсът може да бъде между Пазари Запад, Изток и т.н., допълни Стефанова. Георгиева я обвини, че се държи на СОС като на среща с приятелки. Искате да ми кажете, че се опитвам на краставичар краставици да продавам ли, отговори Стефанова. 

Не се страхувайте от празните пространства, Лозенец има нужда от такива. Няма страшно дали ще бъде празно на "Зоната за събития на открито", когато няма фермерски пазар, хората оживяват подобни пространства, разхождат се, коментира Иво Божков. 

И аз получих на лични съобщения от граждани дали може да обясним какво предлагаме. Ние не разглеждаме концепция, след гласуването на доклада днес заедно с районния кмет ще се изработи концепция как да изглежда пазара. Нека не си правим съчинения по картинка, призова Малина Едрева. 

Николай Велчев от БСП: Не съм против кметът на Лозенец да направи обществено обсъждане дали гражданите на района искат "Зона за събития на открито" или запазване на пазара. Може да потърсим друго място за тази зона, която аз не разбрах какво е точно. Но трябва да се запази зеленчуковия пазар. Но това е трябвало да се случи през изминалите над 2 години. 

Пазарът ще остане зеленчуков за 3 години, има времеви характер, и хората да кажат искаме толкова павилиони, такива тенти, искаме зона за събития, призова Велчев. 

Кметът Константин Павлов 

Една дискусия, която скоро ще стане 3 часа, очевидно не е за допълнителна точка. Чудя се какво налага това бързане. 

Що се отнася до схемата, която бе наречена "апокрифна", с нея започва експертният разговор. Не сте видели доклад от мен, извадили сте една служебна кореспонденция и я размахвате, все едно е  доклад до вас. Не, не е. Трябва да се водят разговори с експерти. Но не дочаках под никаква форма покана за разговор от главния архитект или други експерти, преписките се движат бавно, затова е добре човек от рано да си вземе входящ номер. 

Не видях обосновка защо Пазари запад, които се намират в другия край на града, трябва да управлява пазар в Лозенец. Говори се за подпомагане на българските производители в доклада, не съм сигурен дали имат нужда от подпомагане търговците на зеленчуци. Според мен нямат. 

Има алтернативни визии, нека не бързаме. Има и подписка от 900 души, които подкрепят моите идеи. 

След над три часа дебат 47 общински съветници подкрепиха предложението Пазари Запад да стопанисват и пазара в Лозенец, 11 бяха против, а двама се въздържаха. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

01.02 2022 в 18:20

"Пазари Запад" ЕАД съсипаха пазара за книги на площад Славейков, пазара в Красна поляна 1, а сигурно и други.

"Пазари Запад" ЕАД имат борд на директори, калинки, приятелки и никой идея няма защо е там!!! Повече от 15г се гаврят с търговците и измислят всякакви начини, за да съсипят пазарите.
Една ревизия ще покаже доста неща.....

800

1

acer666

27.01 2022 в 23:12

А защо не се заемат да слагат пясък и сол по улиците за да не се хлъзгат хората?!? Само с некви тъпи идеи за захващат тия безмозъчни кметове, нямат си най-малката идея как да се управлява един малък район.