След 13 години: Братът на Иван Драшков вече не е подсъдим за фалшивия подпис на Борисов

Ива Оприкова 18 февруари 2015 в 15:13 6263 5

Софийски районен съд прекрати наказателното производство срещу Петър Драшков - брат на бившия зам.-председател на ДАНС на Иван Драшков.

След 13 години разследване на сделката по т. нар. дело за фалшивия подпис на експремиера и бивш кмет на София Бойко Борисов, чрез който бе придобит незаконно терен от 14 дка в столичния квартал „Стрелбище“, магистратите решиха да изкарат Драшков от  списъка с обвиняемите.

На днешното съдебно заседание по делото като свидетел бе призована и разпитана деловодителката от Софийската районна прокуратура (СРП) Зоя Илиева, която разказа, че е получила папките по делото на 26 юни 2014 година и го е пратила на прокурора Иван Петров на 30 юни. Забавянето с няколко дни е станало заради големия обем с доказателствен материал за процеса. 25 тома съдържа делото, а като обем деловодителката призна, че е едно от най-големите в историята на прокуратурата.

Прокурорът получил документите на 1 юли и е внесъл обвинителния акт на 27 юли. Адвокатите Ина Лулчева и Асен Михайлов доказаха, че сроковете са започнали да текат от момента, в който делото е постъпило в прокуратурата и поискаха според глава 26 от НПК да се снеме наказателната отговорност от клиента им Петър Драшков. Те пледираха, че прокуратурата не е спазила едномесечния срок за внасяне на обвинителния акт.

Подсъдими в процеса остават Ивалина Трифонова и Даниела Малинова. Решението на съдия Георги Крушарски е окончателно и държавното обвинение не може да го оспорва. 

В края на 2013 г. Драшков се възползва от правото на всеки обвинеям за тежко престъпление повече от 2 години да поиска делото му да се гледа, или да бъде прекратено. При тази процедура сроковете за прокуратурата са ограничени и строго фиксирани.  Tъй като останалите подсъдими Даниела Малинова и Ивалина Трифонова не са се възползвали от процедурата да поискат делото им да се гледа, или да се прекрати, процесът срещу тях продължава, а Петър Драшков остава само свидетел.

Разплитането на делото за най-голямата имотна измама в София започна през 2008 година когато става ясно, че общински имот от 14 дка земя в кв. Стрелбище е бил продаден с измама, като са  фалшифицирали подписа на тогавашния кмет Бойко Борисов. Разследването по случая, станал известен и като аферата "Златното пате", започна през 2008 г., след като тогавашният кмет Борисов сигнализира в прокуратурата, че теренът е придобит незаконно.

В хода на делото стана ясно, че Петър Драшков е купил терен за 973 хил. лв чрез фирмата си „СИДА С“, средствата обаче никога не са влизали в общината, декларира тогава Борисов.

По-късно същият терен е бил ипотекиран за 10 млн. лева, а после продаден на друга фирма "Симеон 2", собственост на Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ активист от БАСТА. Впоследствие на терена общината построява детска градина.

Според твърденията на Петър Драшков, който бе арестуван заради аферата и след това освободен, той самият е бил измамен от Трифонова, която се представила за служител на общината под чуждо име. Тя му поискала парите, платени за имота, плюс 3 млн. евро за подкупи. Впоследствие дамата му дала документ с фалшивия подпис на Борисов.

Заради аферата Драшков прекара около седмица в ареста. Той бе задържан на границата при опит да пътува за Германия. И районният, и градският съд обаче решиха, че срещу него няма достатъчно доказателства и той бе освободен. Впоследствие делото се върна в прокуратурата и през пролетта на миналата година отново влезе в съда. 

Самото разследване за имота в "Стрелбище" претърпя множество обрати - разследващият екип се смени няколко пъти. Бяха изготвени и две графологични експертизи на подписа на Борисов. Междувременно нотариусът, изповядал сделката - Емануил Каракашев, бе осъден заради изготвяне на неверен нотариален акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови