Слатина категорично против въвеждането на Зелена зона на общественото обсъждане

Владимир Йончев 18 юни 2020 в 21:20 14162 8

Категорично мнозинство против въвеждането на Зелена зона в район "Слатина" се очерта на общественото обсъждане, което се проведе в току-що зала "Универсиада".

Предложението е платеното паркиране да се въведе в три от жилищните квартали на района - Редута, Слатина и Гео Милев.

В началото на обсъждането кметът на района Георги Илиев представи данните от Фейсбук гласуване. Според него при 2600 гласували мненията са разделени - 49,5 на 50,5 процента.

Не така обаче изглеждаха нещата при живото обсъждане. Десетки жители на района един след друг се изказаха против. Аргументите им бяха сходни - въвеждането на Зелена зона няма да осигури нови паркоместа, а ще се разчертаят сега съществуващите и ще се искат пари за тях.

Това са жилищни квартали. Сутрин хората се качват в колите и отиват на работа. Вечер се връщат вкъщи с колите си. Дори да не ги карат, те пак ще стоят пред блока. Нищо няма да се промени, само ще плащаме нов общински данък, казваха хората.

Зоната може да е полезна, само ако е нощна - от 19 вечерта до 8 сутринта, иронизира един от участниците.

За пръв път виждам обществено обсъждане, в което няма нито един глас "за", а всички са "против", каза шефът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който беше поканен на обсъждането.

Има ли някой, който все пак иска да има зона, попита той. Само няколко души вдигнаха ръка, а Дилчев се опита да ги насърчи да се изкажат. Вместо тях обаче думата взеха поредица от хора, които са против зоната и които очевидно бяха подавляващото мнозинство в залата. Дилчев се опита да изземе функциите на водещ от кмета на района Георги Илиев, прекъсваше ги грозно и ги убеждаваше, че понеже мисли за тяхно добро, иска да въведе зона.

Единственият, който се изказа "за" зона се представи като студент по градоустройство в Берлин, който обясни, че колите са отживелица и тенденцията е хората да се отказват да ги ползват в градовете.

Досега бях "за" въвеждането на Зелена зона, но Вашето държание ме отврати от нея, каза първата жена, която взе думата след неуспешния му опит да обсеби дискусията.

Другите изказвания бяха още по-остри. Гражданите освиркваха Дилчев и дюдюкаха, обвиниха го, че се опитва да окраде парите им и че се е явил неподготвен.

Ако имаше ползи от Зелената зона, щяхте да се явите пред нас с разчети, с числа, с презентация. Да кажете за какво ще отидат събраните пари. Вие идвате и казвате, хайде да въведем зона, да ви вземем парите, пък после ще ви кажем какво сме решили да правим с тях, критикуваха те Дилчев.

От жалките му опити да овладее положението, стана ясно, че Центърът за градска мобилност е вложил едва 15% от събраните пари за инвестиции в паркинги и тротоари през миналата година, а тази година възнамерява инвестициите да са по-малки.

Щом всички за против, тогава да прекъсваме обсъждането, каза Дилчев, за да избегне очертаващата се саморазправа.

Кожата на властта бе спасена от независимия съветник Борис Бонев, който взе думата и с дълго изказване в стил "аз съм за, но също и против" привлече гнева на хората върху себе си.

Съмненията за режисура се засилиха след като думата взе човек, който живеел в друг квартал, но въпреки че не го засяга, дошъл в зала "Универсиада". Изказването му в полза на въвеждането на Зелена зона, за което дори се беше подготвил със снимки, бе бурно апострофирано, а аргументите му опровергани.

Районият кмет Георги Илиев се опита да успокои обстановката с обяснението, че Зелена зона ще се въведе, само ако той даде предложение в Общинския съвет за това. А той ще го даде, само ако се убеди, че хората искат зона.

Защо като се канидатирахте за кмет не ни казахте, че ще предлагате Зелена зона, апострофира го един от гражданите.

В анкетата мненията са разделени. Тук едната страна е мнозинство, но аз съм участвал в много протести и знам, че на такива събития по-активни са хората "против", обобщи Илиев.

Той каза, че обмисля идеята да раздели гласуването по квартали, защото на няколко пъти хората подчертаха, че макар и в един район "Слатина" и "Редута" са различни квартали и съответно имат различно мнение по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

8

Hissarion

19.06 2020 в 10:22

Слатинските селяни в началото на века са се бунтували и срещу Борисовата градина, че ще им отнеме възможността за безплатна паша за говедата. Сега историята общо взето се повтаря.

3810

7

Пенчо бре

19.06 2020 в 07:12

Аз живея в "Слатина" и също категорично съм против! От блока само бабичките без коли сигурно са "за", но като чуят Дилчев и мазния Бонев - не знам.

5712

6

tough

18.06 2020 в 23:41

Абе колко са ЗА и ПРОТИВ не знам, ама как въвеждането на платени зони ще увеличи паркоместата?

23293

5

Стефан

18.06 2020 в 22:40

Друго не знам, но от разказаното в статията, останах с впечатлението, че е тъп.

3243

4

Пакоджет

18.06 2020 в 22:40

На снимката 30тина селяндури, на които всеки им е длъжен да и осигури поименни, пожизнени паркоместа, пред входа, да не ходят пеша повече от 2 метра. ЗАЩОТО са кореняци. В Редута е същата селяния, бутат къщи, правят кооперации, но няма паркинги. И по улици и тротоари е мазало. Идват наематели, договорът не е деклариран, не могат да извадят винетки за зелена зона, 100 лв на година. 200 лв за колата на жената. Барба Ганьоси, без пачки и кюлчета.
Където и да стане зона, мигом изчезват трошки, провинциални регистрации и прочие. И има места. Нека да е 24 часова зона. Питайте тези от Лозенец. Колата е скъпо удоволствие. Селяндурите да свикват. И не е конституционно право!!!

6126

3

Нестинарка

18.06 2020 в 22:28

40-50 човека не е" СЛАТИНА" Камо ли" слатина категорично против..."!!

11024

2

Комита

18.06 2020 в 22:09

Сблъсквал съм се с Дилчев, когато беше районен кмет на "Студентски град". Завършен боклук - послушно изпълняваше поръчките на ЦК в тандем със зам.-кметицата на района - нек`во просто амбициозно курве, дето на две магарета сламата не мож' да раздели.

Подкрепям zuljin, трябвало е да го му нашарят задника на този палячо.