Слънчево днес, зимата се връща утре с вятър и сняг

Преспи и виелици през уикенда

OFFNews 19 януари 2024 в 06:25 2413 0

Времето

Снимка БГНЕС/архив

Днес облачността ще се разкъса, над много райони и временно ще намалее до слънчево време. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Уикендът обаче идва със сняг, преспи и виелици. 

Максималните температури днес ще бъдат между 12° и 17°, в София – около 12 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Вечерта от северозапад ще започне ново увеличение на облачността. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота в Северна България и високите западни полета, ще премине в сняг и там ще има снежни виелици.

Над планините ще има променлива облачност, почти без валежи. Ще духа умерен и силен западен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 10°, а на 2000 метра – около 3 градуса. 

Край морето ще е слънчево, термометрите на брега ще се качат до 16 градуса, а сред вълните от 2-3 бала - до 9 градуса. 

Утре вятърът ще се усили, на много места ще вали сняг. Очаква се в отделни райони да се образува снежна покривка до 25 см. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. В много райони температурите ще са с обратен дневен ход: сутрешните между 1° и 6°, а към 14 часа - вече между минус 4° и 1°. През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират, но ще остане студено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!