Скромните спасители от наводненията край Бургас

OFFNews - Бургас 06 септември 2015 в 09:32 3307 1

176 литра на квадратен метър. Толкова дъждове паднаха над Бургас за едно денонощие точно преди година. Обилният валеж и приливната вълна, която се образува край местността Отманли, завлече коли и хора в гората, а две жени намериха своята смърт. Във водната стихия, в нощта на 5 срещу 6 септември 2014 г. загинаха 69-годишната Недялка Толева и 21-годишната Камелия Желязкова. 27 – годишен пастир пък намери смъртта си в община Приморско.

Наводнението щеше да окаже още по-смъртоносен ефект, ако не бяха самоотвержените спасители доброволци, които с подръчни средства се хвърлят в неизвестното, за да вадят хора от водата. Сред тях са Николай Кирилов и Николай Градев. Името на третия е Марин Гърков от Средец.

И до ден днешен помня всяка минута, казва Марин. В трагичната нощ той се връща с приятел от Каваци към Бургас. След разклона за с. Атия, движението на автомобила става все по-трудно, заради наводнения път. Малко след това вижда спрените коли и няколко души, които се връзват с кабел. Това са членовете на джаз – групата Open Source Trio, които са сред първите, решили да окажат помощ.

Тогава чухме, че имаше гласове в гората. Долу в ниското. Вързахме се с кабели и почнахме да се спускаме“, спомня си Марин.

Започват да вадят хората от колите, които са завлечени в гората. Успяват да изкарат възрастен мъж от автомобила, неговата жена, Недялка, обаче, вече се е била удавила. Марин започва да ги вади от водата и да ги подава на останалите спасители. Намира хора качени на дърветата, на покривите на колите им. Ориентира се по виковете за помощ и проблясването на светкавиците от продължаващата буря. На няколко пъти дори потъва в дълбоката вода. Успява да извади и приятелката на удавената Камелия – Мартина. Пресмята, че е спасил 8 - 9 души. На въпрос дали не го е било страх, Марин Гърков през смях отговаря:

Аз не мислех, защото бях на 6 – 7 ракии сигурно“, казва днес Марин.

Той не се определя като герой, а като обикновен човек, който е бил на правилното място, в правилното време.

Инициаторите бяха момчетата, музикантите. Те ме нахъсаха да вляза вътре“, спомня си Марин.

Музикантите са джаз – групата Open Source Trio. В момента пътуват в Германия, която е част от европейското им турне. А пред година, пианистът Момчил Атанасов от Самоков, барабанистът Юри Шеве от Германия и басистът Райлеймон от Кюрасао се връщат от Аполония, когато попадат във водния ад и се хвърлят в него, за да спасяват хората.

Момчил също казва, че си спомня всеки един момент от нощта.

Ние не видяхме как колите бяха повлечени в дерето, пристигнахме след това“, пояснява Момчил.

Тогава те се връзват с кабели и предприемат акцията, осъществявайки синхрон с останалите спасители. Момчил също не помни колко хора са извадили от водата, според него са осем, но казва, че не е целял да поставя някакъв собствен рекорд. Категорично не се определя като герой, въпреки че споделя, че всичките им познати се гордеят с тях заради постъпката им.

Баща ми ми купи бутилка коняк“, споделя през усмивка Момчил.

Неговият колега Юри Шеве казва, че никога няма да забрави тази нощ, защото никога не е попадал и в подобно бедствие. Помни виковете за помощ от гората. Германецът отговаря както всички свои, своеобразни колеги:

Не се смятам за герой. Направихме това, което всеки един човек би следвало да направи в подобен момент

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!