Скъсаните 4 пъти за 6 месеца на шофьорски изпит ще карат курса отначало

Технически неизправни автомобили няма да могат да минават преглед

OFFNews 30 май 2024 в 12:21 1829 2

Учебен автомобил

Снимка Архив

Учебен автомобил

Кандидат-шофьорите ще могат да се явят на изпит максимум четири пъти за шест месеца. Ако ги скъсат и четвъртия път, няма да могат да се явят отново, а ще трябва да започнат обучението отначало.

Това обяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков в БТА по време на дискусия, посветена на безопасността на пътя.

Според министър, ако един курсист е късат четири пъти за шест месеца, очевидно има проблем с подготовката, е не с изпита.

Тази промяна се подготвя и още не е влязла в сила.

Много от катастрофите у нас са с коли с млади водачи. 

Работи се и за намаляване на административната работа на учебните центрове и въвеждане на повече дигитални процеси там. Отпадат хартиените учебни картони и дневници. Ще бъде изградена електронна система, която ще съхранява цялата документация, обяви Гвоздейков.

В същото време ще бъдат затегнати и мерките при проверката на техническата изправност на автомобилите. Данните от всеки измервателен уред ще бъдат предавани в реално време в автомобилната администрация, за да може технически неизправни автомобили да не могат да минават преглед.

"Крайно време е да си признаем, че трябва да спрем да говорим по темата как да постигнем високи резултати в пътната безопасност, а да действаме. Да спрем да обвиняваме институциите, че не си вършат работата и няма ефективни закони, защото не е така. Нашето общество не иска да си признае, че основният ангажимент за повишаването на пътната безопасност е на хората, на участниците в движението", коментира още министърът.

Близки на загинали при катастрофи на свой ред призоваха институциите за конкретни действия, а не за назидателно говорене. Според много от участниците в дискусията основните проблеми в пътната безопасност са високата скорост, употребата на алкохол и наркотици от някои водачи, както и недостатъчният контрол.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1010

    2

    ПР

    30.05 2024 в 14:16

    И два пъти е добре.Ако се върнат курсовете от
    по 3 мес.,би било леко ОК.

    1017

    1

    IvoIvo

    30.05 2024 в 13:22

    Голямо късане е това :)
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх