Синдикат ''Образование'': Учители излизат в отпуск поради агресивната кампания, че ни чака апокалипсис

OFFNews 02 ноември 2020 в 10:26 5908 0

Снимка БГНЕС, архив

Д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

71,2% от учителите предпочитат дистанционното обучение в гимназиален етап в сегашната епидемична обстановка, а 65,8% биха подкрепили дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември, показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дни.

"Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, за да се насади мнението колко опасни са образователните институции и че именно там са инкубаторите на заразата Ковид. Това, разбира се, е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит", коментират от синдиката и посочват, че именно затова 71,2% от респондентите учители, смятат, че образователните институции крият опасност от зараза.

"Това не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ", посочват от "Образование" и допълват, че ако учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. "Дори при болен член от семейство РЗИ не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране", допълват от синдиката.

671 са заразените учители в момента. Отделно има учители под карантина заради позитивен тест на член от семейството и когато детето им е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина. Така за директорите е много трудно да осигурят заместващи учители, а натоварването на учителите, които заместват своите колеги, увеличава бърнаута. Качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта, предупреждават от синиката.

Те посочват още, че "някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис".

По отношение на началния етап 53,1% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. 56,5% са срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим. 69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда.

"Остават проблемите с липса на дигитални средства и дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители", пишат още от синдиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!