Синдикат: Бяха избрани верни на кмета и РУО директори

Може би е дошъл моментът да затворим училищата със стачка, предупреждават от КТ "Подкрепа"

OFFNews 18 март 2024 в 15:34 4247 0

Чинове

Снимка Pixabay

Класна стая

Българската образователна администрация избра директори с комисии със спорен капацитет и неограничени партийни намеси, коментира образователният синдикат към "КТ "Подкрепа" по повод приключилите наскоро конкурси за директори в стотици български училище.

"В тези комисии липсваха учители и директори, и задължение за педагогическо образование и опит. Но защо ли пък учителите и директорите трябва да знаят как се избират директори, то партийните лидери знаят повече? Защото бъдещите директори трябва да бъдат директори на кмета, на началника на РУО и МОН, не на учениците и учителите на България", казват от синдиката.

Оттам, порицават и факта, че учителските заплати са се превърнали в слоган за предизборни кампании и партийни реклами. Оттам посочват, че Комисията по образованието и науката прие поправка в закона за висшето образование средната заплата на академичния състав в държавните висши училища да не е по-ниска от 180% от средната заплата за страната.

"Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ многократно е правил предложения към Комисията по образованието и науката за учителска заплата в размер на поне 125% от СБРЗ за страната, за втора категория труд, за промени в политиките за обща и специална подкрепа, за механизъм за предпазване на учителите от прегаряне и още десетки други", допълва синдикатът. И припомня голямата учителска стачка от 2007 година, в която стачкуваха 100 хиляди учители.

"Може би е дошъл моментът, в който да затворим училищата, да излезем на улиците и да припомним на партийните лидери, че за да станат политици, трябва да градят политики, а за да пишат българската просветната история, трябва да слушат и питат учителите на България", предупреждават от КТ "Подкрепа".

За пореден път оттам изразяват и разочарованието си от сринатия, според тях, авторитет на учителите и от факта, че гласът на родителите се чувал повече:

"Задоволяването на родителските прищевки придоби устойчив характер.

Защото родителските организации и НПО-тата станаха бенефициентите на управляващите партии, които предпочитат да флиртуват, отколкото да дадат на учителя любовта и доверието, което българите от времето на Левски са давали. Но нека признаем, че учителите са най-голямата публична сфера, но родителите ги превъзхождат, поне по брой, пък пак идват избори..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!