Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Симеонов: Птиците са навсякъде, това е кошмар, а степите са хендеци

OFFNews 09 август 2017 в 08:52 3866 8

Трябва да разрешим проблеми за защитените зони, натрупани още от 2000 г. Защо сравнявам проблема с филма "Птиците" на Хичкок - защото не виждам спасение. След защитена зона "Калиакра", ще дойде защитена зона Балчик, след това Банско, Пирин, Странджа. Това е някакъв кошмар.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по БНТ. Опитваме се да съчетаем всички интереси, но това е невъзможно, допълни той и подчерта - "ракрачени сме между две злини". До края на септември могат да ни нашибат санкции, защото сме осъдени. Трябва да се подходи внимателно и отговорно, защото ни чакат още много такива зони. Цялата Странджа е очертана с черно, там са най-тежките забрани. По морето има огромни зони, включително Силистар, които ще са под наблюдение", заключи вицепремиерът. 

Държавата трябва, със съдействието на общините, да намери начин да компенсира хората, чийто терени попадат в зоната. В земите, които влизат в "Натура 2000", не може да се прави нищо, нито да се копае, нито да се строи, нито да се сее - нищо. Птиците са навсякъде, това е кошмар, обясни Сименов. По думите му решенията за Калиакра са взети още през 2007 година, но реално още на следващата година те са били нарушени и са започнати строежи. "През 2016 година Европейския съд ни осъжда. Преди това лека по лека е започнало усвояване на някои от тези терени. Истината е, че на тези места е внушение, че това са степи, защото аз съм запознат какво точно има по тези терени. Това се едни пустеещи хендеци и никога не са били използвани, но сега там, където е строено трябва да бъде унищожено. Това не носи нищо добро за икономиката на страната", смята вицепремиерът. 

Той определи понто-сарматските степи на Калиакра като понто-български хендеци. 

Симеонов отбеляза, че промени по границите на НАТУРА 2000 не могат да се правят, но въпросът е как те са определени. Според него в казуса са замесени икономически интереси, представлявани от природозащитни организации, а не мнение на специалисти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

7

Izalina

09.08 2017 в 13:43

"Птиците са навсякъде, това е кошмар..."

Едни орнитолози твърдят друго!

17156

6

aviatora

09.08 2017 в 12:23

Симеонов, ти абслолютната курва на БОЙКО!!!

12032

5

Киро Горския

09.08 2017 в 11:34

Защо се публикува мнението на човек, който няма никаква идея какво говори? Какъв е тоя, който говори блещи пълни глупости? Хендек: разговорна дума: "трап, яма, ров, дупка, окоп, изкоп, канавка". Защитени зони Странджа, Пирин и други изброени - О, кошмар! Те вече съществуват! Искам да се обоснова по-добре, но какво да кажа, като този човек очевидно е прост.

10571

1

Hissarion

09.08 2017 в 09:34

В кошмарите на Далавери, му е забранено да строи хотели в Странджа и лифтове в Пирин. Вероятно се буди изпотен на банката си в парламента с викове "Птици, птици!"