Симеон Шопкин, който гони целта докрай

Как от студент, работещ по дипломната си работа, едно момче става групов ръководител в Лидл България

OFFNews 03 декември 2021 в 10:00 5583 0

Симеон Шопкин е на 23 години, когато си поставя за цел да разработи дипломна работа, която да има смисъл, а да не бъде поредният лист хартия. Учи „Инженерна логистика“ в Техническия университет и едновременно с това работи като Fleet manager в транспортна фирма – на пръв поглед идеално място за целта. Оказва се обаче, че там може да разработи дипломната си само на теория. Затова сменя стратегията – започва да търси стабилна фирма, която не само ще му позволи да изпълни задачата, но може да стане и негов работодател в бъдеще. Така стига до Лидл България, а историята му е един от примерите, с които веригата и платформата Bulgaria Wants You доказват, че България може да бъде място за успешно развитие.

Първото, което прави, е да разгледа обявите за работа в Lidl – не намира подходяща. Разглежда стажовете – същият резултат. Решава да действа по друг начин – пише директно до централата. Заради техническия му профил го харесват от ИТ отдела. Той обаче не отстъпва – иска да е в логистиката. Така следващата му среща вече е с правилните хора – ръководителите на отдел Логистика и логистичния център в с. Равно поле.

„Изключително добро впечатление ми направи, че двамата ми отделиха близо два часа, за да ме запознаят с различните сектори в склада и да ми обяснят кое как функционира“, спомня си Симеон.

Стискат си ръцете и се разбират първо да опознае работата, а след това да реши на какво да посвети дипломната си. След около 2 месеца, идеята, която иска да разработи, вече има завършен вид – система за проследимост на амбалажа за многократна употреба. Това е система, която следи детайлно палетата с амбалаж за многократна употреба и по този начин намалява разходите за палета. С нейна помощ може да се спести до 50 000 лв. годишно, обяснява Симеон.

Целта му е изпълнена – защитава дипломна, от която наистина има смисъл и се прилага на практика, и намира работа по специалността си в стабилна компания. В началото най-трудно свиква с големия екип. „За мен това бяха много нови хора, за които трябваше да науча как се казват, в кой отдел работят, на каква позиция са и т.н.“

Година по-късно прави следващата крачка напред – от студент става групов ръководител. „Най-голямото предизвикателство на това да си ръководител е да накараш всеки служител да се чувства удовлетворен и мотивиран да свърши това, което се очаква от него“. Добавя, че е изключително важно да познаваш процесите и тяхната последователност, за да знаеш къде е твоето място в цялата картина.

За себе си отдавна е намерил отговора – мястото му е в България. Вярва, че тук може да се развива и да бъде полезен. Затова и мисълта да учи и живее в чужбина никога не е била на дневен ред. Още по-малко сега, когато открива работа с ясна перспектива, поле за развитие и е обграден от професионалисти, от които да учи.

Вярва, че целеустремеността е най-добрата стратегия. Също като при планинското колоездене, което обича да практикува. Тази година участва във „Витоша 100“ и тактиката му отново проработва. Изминава успешно най-дългия си преход от 100 км. по планинско трасе. Защото винаги гони целта докрай и както сам казва – „навия ли си нещо, правя всичко възможно, за да го постигна“.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови