Симеон: Невежество е, че не споменават името на баща ми за спасението на българските евреи

Последна промяна на 13 март 2019 в 13:11 1000 1

Снимка kingsimeon.bg

Последният български монарх и бивш премиер Симеон Сакскобургготски публикува позиция в отговор на въпроси защо не е присъствал на възпоменанието за спасяването на българските евреи.

От изявлението му става ясно, че той е силно обиден от факта, че по време на събитието не е обърнато внимание за ролята на баща му Цар Борис III за спасяването на сънародниците ни от нацистките лагери на смъртта.

"В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми", заявява Сакскобургготски.

И посочва, че в онези години само той като държавен глава е посмял да се опълчи на Хитлер с риск за живота си.

Ето и текста на цялата позиция:

ИЗЯВЛЕНИЕ НА Н. В. ЦАР СИМЕОН II В ОТГОВОР НА МНОГОБРОЙНИТЕ ЗАПИТВАНИЯ ЗАЩО НЕ Е ПРИСЪСТВАЛ НА ВЪЗПОМЕНАНИЕТО, ПОСВЕТЕНО НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ.

„С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци. Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на Царя?

При наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочи за девалвация на настоящата ценностна система.

В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми. През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света.”

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2666

1

Hissarion

13.03 2019 в 14:52

Добре е да споменат тогава и ролята на баща му за изпращането на 11 000 евреи в концентрационните лагери. Бай Симо съвсем е изкуфял.