Силва пак слага масата, почитаме Св. Силвестър

OFFNews 02 януари 2016 в 07:03 5668 1

Църквата почита днес Свети Силвестър - папа Римски, народът ни нарича този ден Карамановден и Волски празник. Имен ден празнуват Силва, Силвана, Силвия и Серафим. 

Името Силвестър е от латински произход и означава "горски". Традицията повелява на 2 януари да се изчисти дома след празниците. 

Свети Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом. Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа. 

През неговото светителство (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на Константин Велики (306-337 г.) за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година. Преименувал неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен", понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите. С думи и дела светителят надзиравал своите духовни чеда. 

На този ден народът ни отдавал почит на едрия рогат добитък и най-вече на вола, тъй като в миналото това животно е било използвано като основна впрегатна сила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови