Силно послание за мир отправи папа Франциск в София, събирайки представители на няколко религии

"Да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя"

OFFNews 06 май 2019 в 19:37 5801 0

Снимка Официален сайт на посещението на Папа Франциск у нас

Папа Франциск отправи Молитва за мир на столичния площад "Независимост" в присъствието на представители на вероизповеданията у нас. Това бе кулминационната точка от посещението на главата на Римокатолическата църква в България. Утре той ще се отправи към Скопие.

Шест деца от различни религии държаха запалени факли по време на т.нар. "Събитие за мир" като символ на обединението и победата на светлината над мрака. Светият отец бе посрещнат с песента We Are The World ("Ние сме светът") в изпълнение на детски хор.

„Господи, направи от мен инструмент на твоя мир. Нека да нося истината там, където има пречка, там където има отчаяние да има радост. Светлина да има там, където царува тъмнина. Учителю, направи не толкова да търся утеха, колкото аз да утешавам. Не толкова да търся любов, колкото да обичам, защото давайки – получавам. Умирайки, се раждаме за вечен живот. Амин!", гласеше началото на папската молитва.

Скъпи братя и сестри,

Молехме се за мир с думи, вдъхновени от Св. Франциск от Асизи, велик влюбен в Бог, Творец и Отец на всички.

Любовта, на която той бе свидетел със същата страст и искрено уважение към творението и към всеки човек, когото срещаше по своя път. Любов, която е променила погледа му, давайки му да осъзнае, че във всеки един има „проблясък на светлината, която идва от личната ни сигурност, че сме безкрайно обичани, над всичко”. Любов, която го е накарала да бъде истински миротворец.

И всеки от нас, по неговия пример, също е призован да стане строител, „ковач” на мира. Мир, за който трябва да се молим и за който трябва да работим, дар и задача, подарък и постоянно и ежедневно усилие за изграждане на култура, в която дори мирът е основно право. Активен и „укрепен” мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на всеки човек.

Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения.

Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне в фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната.

Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни църкви и вероизповедания: „Св. Неделя” на нашите православни братя, „Св. Йосиф” на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя - евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците" - каза папа Франциск.

На площада отново, както и вчера, се стекоха хиляди посетители. Присъстваха и около 200 официални гости начело с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и др.

На сцената до папа Франциск застанаха представители на католиците, на евангелско-протестантската общност, на евреите, на арменската църква, на мюсюлманското вероизповедание. Заради решение на Светия синод не се включи представител на Българската православна църква, а вместо това присъстваше директорът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

По-рано днес Светият отец посети град Раковски, където даде първо причастие на 250 деца и се срещна с представители на католическата общност от страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови