Силите на НАТО у нас: България трябва надгради групата, ръководена от Италия, до бригада

OFFNews 11 юли 2023 в 20:31 3455 1

Снимка БГНЕС

Акад. Николай Денков, министър-председател на Република България.

Многонационалната бойна група на НАТО в България трябва да бъде надградена до ниво бригада, заяви преди започването на срещата на върха на НАТО във Вилнюс министър-председателят акад. Николай Денков. Това на практика означава от 1500, колкото са в момента, многонационалните сили да достигнат численост 3000-5000 души , колкото е една бригада в структурата на НАТО.

"България трябва да надгради своите собствени въоръжени сили. Това е нещо, което е в наш интерес, работим по него, има забавяне. Това включва от една страна тези инвестиции за допълнително както по отношение на самолетите Ф-16 блок 70, тези 16 самолета, за които вече са подписани договори за тях, първите 8 ги очакваме 2025-а година; също така двата мултинационални кораба, които вече се подготвят и се очакват да влязат в действие и се работи по осигуряване на бронирани машини за пехотата, необходими да покрием целия спектър – въздушно, морско и наземно пространство", заяви пред репортери премиерът Денков. Това, по думите му, включва също и надграждане на тази бойна група, която имаме в България. "Знаете, че там страната, която води е Италия в момента. Ние поемаме ангажимента да я надградим до ниво бригада, което означава допълнителни сили да се осигурят. Това ще отнеме малко време, но това е задача, по която трябва да работим", заключи премиерът.

Числеността на бойната група е 1500 души, а бройката се определяше от  възможностите на полигон „Ново село“ и на съоръженията в него. Затова решението е за пребиваването на военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република с необходимото им въоръжение, екипировка и техника, за срока на функциониране на бойната група. В допълнение, с цел участие в бойната група се разрешаваше и пребиваването на военно формирование в състав до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Република Албания на територията на Република България с необходимото им въоръжение, екипировка и техника, за срока на функциониране на бойната група. От думите на Денков може по-скоро да се предполага, че разликата до нормата за бригада трябва да се осигури от българската армия, което означава още 1500 до 3500 военнослужещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

12.07 2023 в 15:05

То и пРезидентина Рундьо се сети, че сме член на НАТО, когато противягата Пригожин тръгна към мАЦква!!!

Питането е към цялата политическа класа у нашата държава: Защо спахте през тези повече от 500 дни!?!

Президент Зеленски размаза Рундьо с питането може да направи българската войска, разбирай в плачевното ѝ състояние, срещу 160-милионната педеРаоция!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика