Швейцария може да запази ограниченията за българи и румънци

OFFNews 20 януари 2014 в 12:32 2153 0

Швейцария може да запази ограничителните квоти за българи и румънци на трудовия си пазар. Снимка: sxc.hu
Швейцария може да запази ограничителните квоти за българи и румънци на трудовия си пазар. Снимка: sxc.hu

Швейцария може да запази ограниченията за българи и румънци на трудовия си пазар, пише в. "Нойе цюрихер цайтунг".

Швейцарското правителство трябва да уведоми ЕС за решението си до месец май 2014 г. Страната, която не е членка на Евросъюза, може да свали ограничителните квоти от 1 юни или да ги запази до 2016 г.

Решението ще бъде взето въз основа на втория допълнителен протокол към споразумението между Швейцария и ЕС за свободата на движение.

Той позволява удължаване на мярката с 2 г. (до 2016 г.), ако са налице условия за сериозни нарушения на швейцарския трудов пазар заради имигрански поток от България и Румъния.

Посланичките на България и Румъния в Швейцария настояват гражданите на двете страни да бъдат третирани наравно с тези на останалите държави членки на ЕС, ограниченията за които отпаднаха напълно през лятото на 2013 г.

Макар че формалното решение ще бъде взето въз основа на анализ на ситуацията на трудовия пазар, върху който правителството работи, за големите партии в Швейцария е ясно, че Федералният съвет ще запази рестрикциите, твърди "Нойе цюрихер цайтунг". Повечето партии оправдават тази позиция с нагласите на избирателите си, посочва вестникът.

Според "Нойе цюрихер цайтунг" правителството се опитва да избегне свикването на референдум по въпроса, за който настояват десните популисти от Швейцарската народна партия. Информациите на страницата в интернет на миграционната служба създават впечатлението, че ограниченията за българи и румънци ще останат до 2016 г., коментира вестникът.

Единствената партия, която настоява швейцарският трудов пазар да се отвори за българите и румънците, е Социалдемократическата партия. Социалдемократите настояват да се противодейства на негативните последици от имиграцията с непреки мерки на трудовия и жилищния пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews