Ще лекуват и с вино в минералните бани в Горна баня и Овча купел

OFFNews 05 март 2017 в 09:55 17011 1

Знакови софийски бани, които са паметници на културата, са пред рухване. Новият им собственик - общината, иска да спасява сградите с европейски средства. 

Съществува обаче и сериозен обществен отпор, заради страх, че баните ще бъдат приватизирани и превърнати в лъскави спа центрове.  Според експерта, шеф на спа програмата, Бистра Димитрова в баните в Овча купел и Горна баня ще бъде запазена минералната вода за рехабилитация, но ще има и енотерапия.

Това всъщност е лечение чрез компреси от вино. Проектът е изключително силен, събран е цветът на българските учени”, разказва доц. Димитрова пред Нова тв. 

Целта е проектът да бъде финансиран с европейски средства. Такава възможност има, по програма "Наука и интелигентен растеж. Условието е освен спа процедури, в Овча Купел и Горна Баня да се развива и наука. Това изправи нащрек гражданския комитет „Термално-Нормално”. Нещо повече, къпането ще е безплатно за тези, които решат да се включат в развитието на науката, твърди екпертът.

Банята в Банкя чака своя инвеститор, за да възвърне прежния си блясък. В нея Георги Калоянчев скача в басейна, за да увековечи епизода „Бай Ганьо в банята”, припомня Нова тв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!