Щандове-библиотеки по 40 000 лв. на площад 'Славейков'

Съветниците от ГЕРБ да идат да видят букинистите край Сена, ще е полезно за всички софиянци, заяви Грети Стефанова от ДБ

OFFNews 26 февруари 2021 в 11:20 3178 0

Под част от перголите на столичния площад "Славейков" ще бъдат сложени 7 щанда-библиотеки, всеки с цена от 39 428 лева без ДДС. 

Това реши на последното си заседание Столичният общински съвет, като така ще се възстанови книжният пазар, закрит през 2018 г. Новите преместваеми обекти ще са за сметка на "Пазари Запад" ЕАД, а според изпълнителния директор на дружеството сумата от 276 000 лв. без ДДС ще се възвърне до 2-3 години. Дизайнът на щандовете е изработен от арх. Димитър Паскалев от "Архитектоника студио", който е част от екипа, спечелил второ място в конкурса за проект за реконструкция на Зона 2 и член на група "Град". 

Изделието представлява отваряема и разгъваема конструкция, предназначена за продажба и съхранение на книги в открити публични пространства. Състои се от две стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона, която се монтира върху бетонов фундамент под настилката. Над щанда е разположена стъклена козирка, предвидени са и прозрачни водонепромокаеми покривала. Гърбовете на крилата, в които има рафтове за по около 200 тома книги, са прозрачни и изработени от закалено ламинирано стъкло. Щандовете са електрифицирани и с монтирано лъчисто отопление, а при затварянето им се превръщат в осветена експозиционна площ за книгите. Те ще могат и да се заключват. 

„Идеята на светещите библиотеки е да трансформира познатия щанд за открито продаване на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е истинската форма за съхранение на книги – откакто те съществуват“, обяснява арх. Паскалев. 

Идеята е новите щандове-библиотеки да бъдат с дългогодишна експлоатация. Ето защо са предвидени най-високи технологии в избора и обработката на материалите, движещите части и аксесоарите. Първо ще бъде изработен прототип, който ще се монтира на площада и след одобрението му ще се пристъпи към изработката на останалите щандове. 

Съветниците от "Демократична България" и БСП, както и независимият Борис Бонев, гласуваха "против" решението за щандовете - библиотеки заради високата им цена. 

Дори за "Винету" тази цена е много висока, заяви Грети Стефанова от ДБ. Ако е нужно, нека съветниците от ГЕРБ отидат до Париж, да видят букинистите на Сена, може да ни е от полза на всички нас софиянци подобна екскурзия, допълни тя. Архитект Борислав Игнатов предложи проектантът, чийто проект е спечелил, да се откаже от авторските права, за да се избегнат усложнения в бъдеще, но предложението му бе отхвърлено. 

Стана ясно, че инвестицията ще бъде възвърната за срок от 3 години. Това означава ли, че въпросните търговци ще бъдат подложени на непосилни за тях наеми, попита общинският съветник Петко Димитров от БСП. 

Борис Бонев подчерта, че цената на щандовете е завишена десетократно. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews