Щабът започва проверки на фермерските и кооперативните пазари

OFFNews 07 април 2020 в 13:03 2025 0

Започват проверки на кооперативните пазари в страната, съобщиха от националния оперативен щаб.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще инспектира кооперативния пазар в гр. Стара Загора днес следобед, а утре ще се запознае с противоепидемичните мерки в Пловдив. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев ще посети градовете Враца и Монтана, където ще провери изпълнението на мерките на териториите на кооперативните и фермерските пазари. 

Припомняме, че вчера министърът на здравеопазването издаде заповед във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, според която всяка община трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител.

Мерките целят да се опазят "всички участници във веригата от продавач до купувач". Регламентира се да се разширят площите на фермерските пазари, да се въведат заграждения, за да се избягва струпването на хора; да се осигури персонал за контролиран достъп на клиентите; да се спазва дистанция от минимум 2 м между продавачи и клиенти; да се използват предпазни средства като се спазват хигиенните мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови