Шофьорите с високо кръвно и тежка форма на диабет може да загубят книжките си

OFFNews 06 декември 2017 в 10:53 7727 3

Снимка Pexels

Хората с тежка форма на диабет, с високо кръвно налягане и сърдечни проблеми могат да загубят правото си да шофират според наредба, която здравното министерство готви, за да ограничи катастрофите на пътя.

От ведомството обясниха пред bTV, че забраните важат само при тежките форми на тези заболявания, когато има риск шофьорът да загуби съзнание зад волана.

Правилата трябва да влязат в сила от догодина. За тях ще се следи при взимане или при подновяване на книжка.

Според статистиката около 2 млн. души у нас са засегнати от сърдечно-съдови заболявания и около половин милион от диабет. „Може да е много хубава наредбата, но изпълнението няма как да се установи. Ами ако човек с диабет минава по пешеходната пътека и получи хипогликемия и предизвика катастрофа? Да спрем хората с диабет да ходят тогава?”, попитаиронично д-р Румен Богданов, председател на Асоциацията на диабетиците в България.

„Наредбата е от 2011 г., през 2016 г. има промяна, това е третата ѝ промяна сега. Сега тази наредба разрешава на хората с някои болести да управляват. Това не означава да се отнеме книжката, а да не се издаде медицинско свидетелство, което казва, че такъв човек не може да управлява”, коментира бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

„Това е само проект, ще искаме личният лекар да преценява. Всеки обаче умишлено може да прикрие заболяването си, защото иначе може да загуби работата си”, коментира д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на столичните общопрактикуващи лекари.

„Хората с диабет са с два типа на заболяването – тип 1 (инсулинозависим) и тип 2. Огромната група от хора с диабет тип 2 са на таблетки, не на инсулин, и хипогликемията е много рядко явление при тях” посочи д-р Бoгданов.

„Би могло да има връзка между пътната полиция и компетентните специалисти. Има например и много психично болни хора, които са зад волана”, посочи Стратиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

06.12 2017 в 13:17

Това е дискриминация!
Няма да мине.

6947

2

theprofet

06.12 2017 в 12:52

Задължителни периодични изпити по кормуване за пенсионерите над определена възраст! Повечето са по-опасни и от психично болните!

12415

1

senester

06.12 2017 в 11:53

По-лошо от психично болен шофьор е психично болен депутат,министър или магистрат. Та,питам,тях какво ще ги правите?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки