Шофьори редуват sms и талон, за да стоят цял ден в синя зона

Фирми пускат фалшиви документи, за да плащат по-малко за паркиране

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2017 в 07:18 27183 2

Шофьори оставят колите си в синя зона по два часа, като плащат със sms, след което слагат талон за платено паркиране и така не се налага да местят автомобилите си поне още 2 часа.

Комбинацията, чрез която опитват да надхитрят правилата за платено паркиране и да спечелят повече време за престой, е сред най-често използваните схеми от водачите в центъра на София, засечени от ЦГМ. Наредбата изисква след два изпратени sms-а, колата да напусне синя зона поне за час, преди водачът да има право на нови два часа престой. Иначе системата не приема sms-а. Водачите обаче не мърдат возилото, а му слагат талонче за още час или два. 

Фалшиви документи за получаването на винетен стикер при паркиране в синя или зелена зона е другото най-често нарушение. Много фирми и магазини сключват договори, че ползват имота като жилищна площ, за да получат разрешение да спират на по-ниска цена. Измамата ощетява не само останалите собственици на жилища в съответните райони, които трудно намират места за паркиране, а са си платили, но и хората, които искат временно да пребивават в зоната. От ЦГМ редовно правят внезапни проверки при съмнения в редовността на документите.

Необходимо е ние като граждани също да спазваме реда, независимо от контрола, който налага ЦГМ, коментира директорът на Центъра Христиан Петров. 

В момента местата в зелена зона са 11 691, а в синя са 4 959. До края на лятото се очаква всички паркоместа в районите за платено паркиране да бъдат с обновена маркировка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови