Шествие в София в подкрепа на втория лифт в Банско

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2018 в 15:29 3965 10

Снимка БТА

Сдружение "Бъдеще за община Банско" организира шествие в подкрепа на решението на Министерския съвет за изменение в плана за управление на Национален парк "Пирин".

То ще се проведе на 11 януари от 18 ч. под наслов "Да кажем ДА на развитието на зимния туризъм и спорт в България" и ще премине по бул. Витоша и ул. Партиарх Евтимий в София. 

В същия ден се очаква да се проведе нов протест срещу решението на Министерския съвет за Пирин, организиран от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Подкрепилите шествието на "Бъдеще за община Банско" до момента са Христо Стоичков, Любо Ганев, Мария Гроздева, Наско Сираков, Ути Бъчваров, Петър Попангелов, Радослав Янков, Ирина Никулчина, Лъчезар Танев, Димо Тонев, Томас Лафчис, Илиана Раева, Атанас Атанасов, Габриела Петрова, Георги Гетов и Тихомир Иванов.

Ето пълния текст на съобщението:

България е сред пионерите на белите спортове в Европа и е сред първите държави, които вземат участие в големи международни зимни спортни прояви още през 20 те и 30 те години на 20 ти век. Всички ние сме се радвали на успехите на поколения бележити български спортисти, като баща и син Попангелови, Георги Варошкин, Георги Димитров, Иван Лебанов, Валентин Божичков, Владимир Брейчев, Петър Панков, Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина и стотици други, както и в последните години на Радослав Янков, Александра Жекова, Владимир Зографски, Алберт Попов и Камен Златков. Развитието на белите спортове и успехите през втората половина на 20 ти век бяха резултат и от развитието на ски инфраструктурата и зимният туризъм в България за мащабите на онези години и възможността хиляди българи да се докоснат до тази магия. Боровец, Пампорово и Витоша бяха синоним на българските ски дестинации и домакини на престижни спортни прояви. През последните десетилетия, независимо от отличните дадености на нашата родина, развитието на инфраструктурата за зимен спорт и туризъм чувствително изостава дори от много по-скромни като възможности държави в Европа. С голяма надежда и ентусиазъм от страна на всички любители на ски спорта, местната общност и инвеститори бе реализиран проекта за ски център в Банско и само за 15 години се превърна в световно разпознаваема българска ски марка. Плахите опити на държавата за създаване на по-добри условия за инвестиции и развитие на ски инфраструктура срещат яростна съпротива и де факто поставят пред невъзможност местните общности и инвеститори за реализация на каквито и да било проекти. Зимният спорт и туризъм е безалтернативен за устойчиво развитие на планинските райони, за възпитаване на нашите деца в дух на любов и уважение към природата, за борба с демографската криза и обезлюдаването на тези региони. Нека не допуснем самозвани "любители на планината и българската природа" да бъдат изразители на нашето мнение, нека кажем своето голямо и силно ДА на развитието на зимният спорт и туризъм за една по-модерна, просперищаща и здрава България. Нека заявим своята позиция и покажем, че истинските любители на планината и белите спортове сме много повече и се съберем на 11 Януари 2018 г., в 18.00 ч. на кръстовището на бул. Витоша и ул. Партиарх Евтимий. Ще проведем шествие по бул. Витоша до Министерски съвет.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

9

Jinx

08.01 2018 в 19:00

Само с протести обаче няма да стане. Държавата трябва да се намеси и да защити интересите на общността, а не да застава зад платени протестъри.

3007

8

Remember My Name

06.01 2018 в 10:06

Прекрасно. Ей я е Витоша до (колко милиона станаха в) София? Две Лалета, Синята, Стената, Мишо, Боби, Владо, Зелената, Помагалски, Малката и Голямата лавини даже. Това е само около Алеко. Всичко със съоръжения, които просто имаха нужда от поддръжка или реновиране. Да, Романски беше опасен още по времето на Банев. И какво каза Цеко? Не, не, искам нови писти, искам да ми е ново! Искам да сека. Е, защо? Витоша е залесявана и Цеко може да види разликата между залесяване и истинска гора. Например уязвимост. На болести, суша, пожари. Когато дърветата са масово на една възраст. Поинтересувайте се от проблемите на горите на Витоша. Само сеч им липсва. Гора не се прави за ден. Сега пак "еколозите" са виновни, че на Цеко всички тия писти не му харесват. Той е сърдит и нищо не работи. Софиянци се избиват по пътищата и висят по опашките на майната си. За цената на картата да не говорим. За това, че капацитетът на лифта на Банско се ползва на 60% изобщо да не говорим. Добре се грижи ПИБ за белите спортове, дума да няма.

4000

7

Last Mohican

05.01 2018 в 19:15

"Подкрепящите" могат да си позволят да карат ски в Банско.Нека да обяснят на останалите бедни българи как да си купят ски-екипировка? :)

2947

4

theprofet

05.01 2018 в 17:29

Спортисти ли ще решават бъдещето на икономиката и природата в района? ... че и половината са хора на Цеко!

МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

Т'ва с контрапротестите е запазена марка на МИЛИЦИОНЕРИТЕ. Помнители първия път когато Баце подаде оставка, как набързо организира автобуси с крепостни селяни да протестира пред парламента в негова подкрепа?

11009

3

случайно прочетох

05.01 2018 в 17:07

Само илитерати са в списъка с подкрепящи!

8284

2

Kristiano789

05.01 2018 в 16:11

eто това вече е нещо положително. големи имена, които знаят за какво иде реч. знаят, че вторият лифт е нужен, знаят, че пирин има нужда от развитие, а не просто да го гледаме и да му се радваме. подкрепям!

8392

1

мгергов

05.01 2018 в 15:58

Главно спортисти гледам, нормално да подкрепят развитието...