Шестима началници на образователни управления си отиват, МОН търси нови

Александра Маркарян 06 юли 2021 в 13:10 9721 0

Снимка БТА, архив

Проф. Николай Денков

Началниците на шест от 28-те регионални управления на образованието се разделят с постовете си.

Тези в РУО в Шумен, Хасково и Враца са пенсионирани. Началниците на РУО в Пловдив и Видин министър Николай Денков е уволнил дисциплинарно. Конкурси за нови началници са обявени във всички тези РУО, както и във Варна, където позицията досега е заемал изпълняващ длъжността.

Дисциплинарните уволнения са извършени след комплексни проверки от звеното за вътрешен одит към министерството, писмени обяснения и изслушване, уточняват в прессъобщение от МОН.

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.

В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още шест РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.

Миналия месец министър Денков обяви публично, че началници на РУО ходят по партийни сбирки и въвличат и учители в това. Смятам го за напълно неприемливо - заяви тогава той и даде да се разбере, че ще работи, за да се сложи край на подобни практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови