Шестима младежи съдят България и още 31 държави заради климатичните промени

OFFNews 27 септември 2023 в 16:05 2781 3

Клаудия (вдясно), Мартим (вляво) и малката Мариана.

Снимка Би Би Си

Клаудия (вдясно), Мартим (вляво) и малката Мариана.

Чувствах страх – казва Клаудия Дуарте Агостино, спомняйки си екстремната гореща вълна и пожарите, които обхващат Португалия през 2017 година и убиват повече от 100 души. „Горските пожари наистина ме накараха да се тревожа какво бъдеще ще имам.“

24-годишната Клаудия, брат ѝ Мартим (20 г.) и сестра ѝ Мариана (11 г.) са сред шестимата португалски младежи, които заведоха дело срещу 32 правителства, включително всички страни членки на ЕС (в т. ч. и България), Великобритания, Норвегия, Русия, Швейцария и Турция.

Те обвиняват страните в недостатъчни действия срещу климатичните промени и несправяне с изискването за намаляване на парниковите газове до целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса.

Делото е първото по рода си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, отбелязва Би Би Си. Ако е успешно, решението може да има правнообвързващи последици за правителствата. Първото изслушване по него ще бъде днес.

Шестимата жалбоподатели са на възраст от 11 до 24 години. Те твърдят, че португалските горски пожари са пряко последствие от глобалното затопляне, а също – че основните им човешки права, включително правото да живеят, на личен и семеен живот, на свобода от дискриминация, са били нарушени заради нежеланието на правителствата да се борят с климатичните промени. Казват, че вече са изпитали значителни въздействия на промените, особено заради екстремно високите температури в Португалия, които са ги принудили да се крият зад четири стени, нарушили са съня им, концентрацията и възможностите им да спортуват. Някои страдат от тревожност, алергии и дихателни проблеми като астма.

Никой от шестимата не търси финансово обезщетение. „Искам зелен свят без замърсяване, искам да бъда здрава - казва 11-годишната Мариана. – Аз съм въвлечена в това дело, защото съм наистина разтревожена за бъдещето си. Страхувам се как ще изглежда мястото, където живеем.“

Очаква се адвокатите на шестимата млади ищци да твърдят в съда, че настоящите политики на 32-те правителства поставят света по курс към 3-градусово глобално затопляне до края на века.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2627

3

Котаракът в чизми

17.10 2023 в 16:32

Тия португалски сигани да не би да карат коли с водородна клетка?

2073

2

Johnny B Goode

27.09 2023 в 17:03

То горкото носа не може да си обърше само още, но вече ще съди.
Примерът на станалата известна шведска пикл@ явно е заразителен.

1005

1

LoneWolf

27.09 2023 в 16:52

Щото преди ЕС пожари никога не е имало! Верно откачат зелените откачалки
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки