Шефът на Агенцията по горите: Ще се направи национална инвентаризация на горите

OFFNews 27 юни 2021 в 10:18 13615 2

Предстои национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от независими, външни експерти. Ние можем да я възложим, но не и да я направим. България е единствената държава, която няма национална инвентаризация, за да не се знае какво се случва в горите ни.

Това заяви в студиото на БНТ новият изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев.

От думите му стана ясно, че служебният министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков е издал заповед за намаляване на официалната сеч в старите гори с 30%.

Според него незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. "Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика", обясни той.

Дунчев заяви, че въпреки допуснатите нарушения, е мит, че българските гори намаляват. Той допълни и че българската гора през последните 50-60 години нараства по площ. "Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години", каза още той.

Относно нарушенията в горите директорът на агенцията обясни, че има случаи, в които част от тях се прикриват поради политически или корупционен натиск.

"Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са отгоре - политиците и хората с икономическа власт, ние трябва да търсим къде е вината за тези нарушения", допълни той. Дунчев обяви и че пощата му е залята от писма на колеги, които му пишат, че не смеят да съставят акт и да атакуват нарушителите, защото им се обаждат и ги плашат.

На въпрос кой оказва натиск върху служителите шефът на Агенцията по горите заяви, че уволнението ще е от преките ръководители,  които пък ще бъдат уволнени от тези над тях. "Това е една от причините за спада на нарушенията в последните години по официални данни", коментира Дунчев. 

Дунчев обясни и че в агенцията се опасяват, че изправяйки се срещу истинските причини за незаконните практики в горите, "всеки момент може да се опитат да ни злепоставят и да ни направят номер, за да се каже: "Ето - този пречеше и трябва да го махнем". 

"Официалната статистика е че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство че се изсича", попита той. Директорът на агенцията обясни, че  това чувство се насажда заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени.

Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол.

Според него не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците - поръчителите и да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.

Дунчев представи и схемата, по която най-често се краде дървесина:

"Реално кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения. Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е че се краде жестоко, краде се с тези всички машинации и манипулации".

По думите му повечето търгове за дърводобив са нагласени. "Ако проверите, ще видите, че няма наддаване, защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджетът губи от това", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови