Септември започва слънчево, следобед проливни дъждове и гръмотевици

OFFNews 01 септември 2022 в 06:00 2133 0

Дъжд

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Дъжд и гръмотевици има в прогнозата за времето днес, 1 септември.

Предупреждение от първа степен за значителни валежи и гръмотевични бури в Западна и Централна България издаде НИМХ за 1 септември. На места количествата до полунощ ще достигнат 25-30 mm, в някои общини - 35-65 mm за 24 часа.

Денят ще започне със слънчево и приятно време, с температури между 25 и 30 градуса, в София - 25, а в югоизточните райони - до 33. Вятърът ще е слаб от север-североизток, в Източна България - умерен.

Над северозападните и крайните югоизточни райони ще се заоблачи и ще завали. Валежите ще са кратки, придружени с гръмотевици. Около и след обяд на много места в цялата страна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. След обяд и до полунощ ще има локални интензивни, значителни по количество валежи (25-30 mm), придружени с гръмотевични бури главно в Западна и Централна България. Интензивните валежи и гръмотевични бури ще продължат и през нощта срещу петък.

През нощта срещу петък 25-30 мм дъжд, а локално - до 50 мм ще паднат в областите Враца, Монтана, Видин, Плевен, Велико Търново, Пловдив. Очакват се и гръмотевични бури. В Столична община се очакват количества от 20 до 35 мм дъжд за 24 часа или интензивен валеж - до 30 мм за 6 часа.

Най-големи количества валеж - 35-65 mm за 24 часа или интензивен валеж - над 30 mm за 6 часа - НИМХ прогнозира за Ихтиман, Самоков, Антон, Горна Малина, Своге, Правец, Етрополе, Елин Пелин, Златица, Мирково, Годеч, Ботевград,  Челопеч, Костенец, Копривщица, Долна баня, Пирдоп (София област); Тетевен, Угърчин (обл. Ловеч); Вършец (обл. Монтана); Петрич, Банско, Якоруда, Белица и Разлог (обл. Благоевград).

Над планините още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Сутринта в отделни райони, а около и след обяд на много места, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В масивите в Западна и Централна България има условия явленията да са интензивни. Ще духа до умерен вятър с южна компонента, но с развитието на купесто-дъждовна облачност ще има временни усилвания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°.

По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В отделни райони има условия за по-интензивни явления. Ще духа предимно умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 26°-28°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето преди обяд ще бъде към 2 бала, до вечерта ще се усили до 3 бала.

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за септември.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 0 мин Продължителността на деня е 13 ч. и 08 мин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки