Сензори в яз. Искър мерят качеството на водата в реално време

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2021 в 10:09 970 0

Снимка Софийска вода

Плаващият „LG Sonic“ буй за проследяване качеството на водата в яз. „Искър“ е успешно инсталиран и вече предава данни в реално време към системата на „Софийска вода“, част от Веолия. Няколко часа след успешното пускане на устройството в язовира, се визуализираха и първите данни за мътност, pH, температура, разтворен кислород, фикоцианин и хлорофил в реално време, съобщиха от дружеството.

Специализираният софтуер автоматично създава прогноза на база данните, които получава. 

Буят има 5 сензора и ултразвукови трансмитери, както и интегрирани алармени функции при засичане на отклонения в показателите. Устройството е и енергийно независимо благодарение на слънчевите си батерии. То подава данни към уеб базиран софтуер, чрез който отдалечено се управлява ултразвуковата технология за регулиране на водораслите. Така не се допуска цъфтеж, който да доведе до влошаване на показателите на водата във водоема. Чрез въвеждането на технологията се цели при постоянен контрол, до пречиствателните станции за питейна вода да достига още по-чиста сурова вода. 

„Софийска вода“, част от Веолия, е първият ВиК оператор на Балканите, който внедри сензорната система в основния си водоизточник – яз. „Искър“, откъдето идва близо 80% от питейната вода за столицата. Дружеството е част от международния проект Aqua3S, заедно с още шест европейски града с европейско финансиране по програма „Хоризонт 2020“.

Монтажът, инсталирането, пускането в експлоатация и управлението на системата бяха изцяло извършени от екипите на „Софийска вода“, доказателство за професионализма на служителите на дружеството да въвеждат с вещина иновации в практиката. Интегрирането на „LG Sonic” буя е поредното усилие на „Софийска вода“ като част от Групата Веолия да управлява по-ефективно и качествено ресурсите чрез дигитализация и технологично развитие с цел по-качествени и надеждни услуги, които да достигат до потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови