Пълен абсурд: Семейство научава в коя болница е настанен бащата минути, преди да почине

OFFNews 25 ноември 2020 в 21:08 16606 0

Поредна жертва взе системата. Часове наред близките на пациент не могат да открият в коя столична болница е настанен, а когато най-сетне разбират, се оказва, че той вече е починал, съобщи БНТ.

Всичко започва в нощта на 12-и срещу 13 ноември, когато 69-годишният Стефчо Стойков се почувствал зле. В 3:30 ч семейството звъни на спешния телефон 112, но линейка не идва.

"За съжаление, се бави твърде много. В 6:30 ч на същата сутрин ние се чухме с него за последен път в този живот. Баща ми каза, че разчита и вярва на линейката, на спешните медици и ще изчака", разказва дъщерята Ива Стойкова.

Линейка все пак идва, но близо 12 часа след повикването. Човекът трябва да бъде хоспитализиран, но никой не казва къде ще бъде откаран.

"На 112 не дават такава информация. Отидохме в Спешна помощ, за да изискаме оттам някаква следа за баща ми. Те казаха, че за да получим такава информация, трябва да подадем писмена молба. Това се случва в късния следобед в петък. Предстоят събота и неделя, вероятно такава информация можехме да получим едва следващата седмица", описва сагата Ива.

Часове по-късно с връзки семейството успява да разбере коя е болницата, но минути по-късно става ясно, че Стефчо Стойков е починал.

Ива Стойкова казва, че в личен разговор от болницата ѝ обяснили как това не е изолиран случай. Близки и на други хора търсят близките си из болниците на София.

От Окръжна болница са отказали коментар, но обяснили, че са направили всичко по силите си Стойков да бъде спасен. Потърсили са семейството, когато мъжът е починал.

От пресцентъра на телефон 112 заявяват, че те само подават сигнала към Спешна помощ и нямат задължение да уведомяват близките къде е настанен пациентът.

Спешна помощ и здравното министерство не са отговорили на въпросите.

Назначена е проверка, която да установи защо линейката е закъсняла, и защо близките разбират в коя болница е Стойков едва след смъртта му.

"За мен това е усещане за хаос при положение, че има всякакви начини това да бъде организирано", казва дъщерята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови