Секат сухи и наклонени дървета до алеите в Борисовата, табели пазят от опасните

OFFNews 14 ноември 2017 в 13:57 2286 0

Сухите и наклонени дървета, които се намират на до 25 метра от алеите в Борисовата градина, ще бъдат отсечени в най-скоро време. 

Това реши комисията по екология в Столична община по предложение на председателя си Лорита Радева. Тази сеч ще е първият етап от отстраняването на опасни дървета в района около "Драган Цанков", "Яворов", "Цариградско шосе" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Колко точно ще бъдат отсечени сега не е ясно, но общият брой на тези, които подлежат на премахване, е 733. Още 110 пък са маркирани за кастрене, за да не застрашават здравето и живота на хората в Борисовата градина. 

Според становище на работната група, назначена от кмета Йорданка Фандъкова в началото на октомври във връзка с инвентаризацията на парка - в която влизат представители и на Дружество за защита на птиците и Да остане природа в България, са необходими допълнителни критерии при определянето съдбата на дърветата. Според тях само на кастрене подлежат наклонени, полусухи и изгнили дървета, а на премахване - напълно сухи с ширина над 2 метра. Това е валидно за зоната до 25 метра от алеите.т За над 25 метра - сухите дървета с над 30 см. диаметър от твърда широколистна дървесина няма да се премахват. 

За да се ускори работата и да няма "лъжливи твърдения" по думите на Радева, че столична община сече дървета за бъдещо строителство в Борисовата, тя настоя спешно да се премахнат най-опасните дървета. Така полусухите и загнилите остават, както и всички в зоните над 25 м от алеите, но ще се поставят предупредителни табели за риска за хората. В Борисовата градина няма да се строи, категорична бе Радева. Тя подчерта, че ПУП на парка още не е представен и одобрен.  

На заседанието на комисията присъстваха и граждани, които настояха Столична община да картотекира всички дървета в Борисовата градина, да направи публично достояние марката, с която се маркират дърветата, както и да има прозрачност на всички етапи при взимане на решения. 

Представителите на Дружеството за защита на птиците и Да остане природа в България подкрепиха поетапното изсичане на дървета в Борисовата градина. 

От Българското дружество за защита на птиците са извършили преброяване на маркираните дървета и точният им брой е 844, а не 489, както съобщи първоначално Столична община. Оказа се, че разминаването идва от факта, че СО е обявила кубиците дървесина, се разбра още на заседанието на комисията по екология. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!