Сеч на дървета в София вече само в определени дни, пише датите в разрешението за строеж

СОС затягат контрола за опазване на зелената система

OFFNews 27 юли 2023 в 07:26 1055 0

Борисовата градина

Снимка Столична община

Столичният общински съвет ще разгледа изменения в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столичната община. Предложенията са направени от общинските съветници Лорита Радева, арх. Ивайло Петков, Симеон Колев, Анна Стойкова и главния архитект на София Здравко Здравков. 

Промените в текстовете са изработени след задълбочен анализ на прилагането на действащите норми, практиката и тенденциите в развитието на процесите при управлението, проектирането и опазването на зелената система и запознаване на подобни норми от други европейски държави. Целта на изменението е да се подобрят механизмите за картотекиране на трайната растителност, да се подобри работата на администрацията при управлението на зелената система, да се създадат обективни и еднакви критерии при одобряване на проекти и планове при прилагане на технически изисквания, които гарантират устойчиво развитие на растителността. Друга основна цел е подобряването на контрола върху създаването и опазването на озеленените площи при по-голяма информираност на обществото.

По настояване на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, след случая с незаконната сеч в Борисовата градина, са включени нови текстове в раздела, който засяга контрола от страна на общината при премахване на растителност. А именно да бъдат определяни конкретни дати в разрешението за премахване на растителност, с което се гарантира възможността за присъствие на общински служител. Публикуване на интернет страницата на съответния район, за да може да има публичност и гражданите да също да са запознати.

Предвижда се също съставяне на протокол за правилното прилагане на разрешението, подписан от служебни лица. Разрешенията за премахване на растителност ще придобиват правно действие само след влизане в сила на разрешението за строеж, заради което са издадени.

"Никой строител занапред няма да може да извършва сеч по негово усмотрение, това ще бъде възможно само след издаденото разрешение. Всички разрешения ще бъдат публикувани на интернет страниците на районните администрации, за да могат и гражданите да бъдат информирани.", коментира Георгиев.

Създава се нов раздел в наредбата, който се отнася до правилата и задълженията при картотекирането на трайната растителност, за да се гарантира опазването на ценната растителност в града. Предложеният модел за създаване на проектите за картотека и своевременното им отразяване в публичен регистър ще подобри контрола при опазването на ценните дървета както от страна на администрацията, така и от гражданите.

Разпоредбите, които се отнасят до начина на предписване на компенсаторно озеленяване, ще прекратят от една страна някои съществуващи практики вместо засаждане на дървета в замяна на премахнатите да се предписват други благоустройствени дейности, а от друга – ще уеднаквят критериите за оценка на необходимия брой дървета за засаждане в зависимост от вида и състоянието на премахнатите.

В изменението на наредбата са създадени голям брой приложения, които описват подробно начина на прилагане на разпоредбите – технически параметри на видовете озеленяване, на почвения слой, на диаметрите на дърветата и др. Създадени са типови образци на документи – констативни протоколи за всички процедури, универсални таблици и др. Тези нови приложения гарантират правилното и еднакво прилагане на наредбата в различните райони на столицата, създават яснота и предвидимост у гражданите и бизнеса.

Наредбата беше представена за обществени консултации, в които взеха активно участие представители на професионалните и граждански организации, на бизнеса и отделни граждани. Много от постъпилите предложения са взети предвид. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика