СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати

OFFNews 08 август 2020 в 16:50 10263 10

Снимка БНТ

Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев увери в изявление пред медиите, че СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата.

Барикадите ще бъдат премахнати. Категорично ясно е, че няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени и да се пречи на останалите граждани да се придвижват свободно, заяви старши комисар Хаджиев.

Искам да поднеса извинение на всички столичани, към всички съвестни граждани и данъкоплатци, които и днес се налага да търпят грубото нарушаване на обществения ред след изграждането на нерегламентирани палаткови лагери в центъра на София, каза Хаджиев.

След като на 7-ми август в 4:30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на столичния град през изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир. Служителите на СДВР установиха груби вандалски и хулигански прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на Орлов мост.

По думите му относно подготовката на тези лица "да окървавят центъра на столицата" свидетелства и начинът на барикадиране, който е блокирал дори преминаването на линейки през района.

"Неформалните лидери на барикадата даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда. Срещу същите неформални водачи имаше лица сред тях, които от началото на протестите призоваваха през Фейсбук, че е време да полетят павета. Установена беше и група от 15-20 лица с маски и качулки, които следват поведението и профила на ултрасите от футболните агитки. На други група лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук", каза ст. комисар Хаджиев.

Хаджиев призова представителите на медиите да не позволяват през средствата за масова информация да се насажда напрежение и да се търсят сблъсъци.

"Ние няма да го допуснем. Наясно сме, че крайната цел на внимателно подготвените мероприятия на Орлов мост беше именно това - да бъдем обвинени в полицейско насилие, а тази теза да бъде тиражирана дори в европейските и световните медии", каза Хаджиев.

Той добави, че отговорността за всичко оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона и на законовите разпоредби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

10

Новак

09.08 2020 в 06:31

Някой вярва ли, че момичетата на протеста са някакви безгласни робини докарани на сила от зли и страхливи мъже? Това са свободни хора, със своя воля и мислене. Превключете на нещо по-различно от Канал 3, СКАТ и България 24.

20699

9

Новак

09.08 2020 в 06:20

Какви са критериите за избор на такива позиции? - “Къртене на преместваеми съоръжения” ?
Големите промени винаги са започвали от София - страхът тук е по-малко, хората се чувстват по-независими. Но винаги си има и един процент хора страхуващи се от промяна - затова БКП беше на власт 45 години, затова след това спечелиха изборите през 90-та, затова комунистите фалираха банките и обраха спестяванията, затова мимикрираха като ГЕРБ, затова има Пеевски, Доган, Гешев.
Та за тези хора е много по-лесно да си промият мозъците и да вярват на пропаганда (Работническо дело, ПИК, Канал 3) отколкото да помислят сами. С една дума - “бабички”.

706

8

order

09.08 2020 в 03:05

Ама ясно е, всичко ще мирне и ще е нормално, но не разбрахте ли... първом народа иска:
ОСТАВКА НА БАЙ ТУЛУП И КАСКЕТ КАРЕНИН, НЕЗАБАВНИ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!!!!!

12062

7

Pongo76

08.08 2020 в 23:58

Само му вижте тъпата мутра на тоя нещастник. Целяли да ги обвинят в полицейско насилие. А като пребихте студентите под колоните пак ли съблюдавахте закона?

3910

6

Georgi Gracata

08.08 2020 в 19:31

Ти деца нямаш ли бе приплод.Утре ще ги е срам да погледнат връсниците си,

3811

4

Toni2019

08.08 2020 в 18:35

Eничарите на Ахмед няма да позволят стотици хиляди българи да упражнят демократичното си право за борба срещу осъществения чрез фалшифициране на избори държавен преврат от мафията.

3943

3

OtSofia

08.08 2020 в 18:22

Известна е от древността защитна/отбранителна схема в кръг или полукръг, която през средновековието става основа за градско строителство, вкл. и в България. В средата се съсредоточават жените, момичетата и децата, следват концентрични кръгове или дъги на различните видове защита, Външната окръжност е изградена от возила, предимно с надстройка. Известен е германския термин Wagenburg. Така правят цивилизованите народи. Известно е също, че диви племена, чийто спомен се наблюдава и днес в Европа, вкл. у нас, правят точно обратното - напред се съсредоточават жени, по възможност бременни и/или с деца в колички, а зад тях надничат мъжете, въоръжени кой с каквото може, наблюдавали сме го и у нас. Сами решете към кое население принадлежите.
 
X

Подкастът на OFFNews