Сдружението на първата дама организира конкурс по правопис

OFFNews 25 май 2018 в 14:35 3201 0

Сдружението на първата дама организира конкурс по правопис

Сдружението на съпругата на президента Десислава Радева проведе състезание по български език. Събитието беше уважено и от държавния глава Румен Радев.

Това е първата мащабна официална проява на  гражданското сдружение „Живата вода на България“, чийто председател е Радева.

В състезанието "Пазим езика си" участваха 13 финалисти, показали най-добри резултати в първия кръг, който е проведен на 12 май, става ясно от прессъобщение, изпратено от ПР агенция Knowbox. 

Партньор на инициативата е Софийският университет.  

„Децата ни са будни и жадни за знание, сами видяхте колко трудно бе на журито да отсее крайните победители. Важното е да не се къса връзката родител – учител – ученик. Радвам се, че интересът към „Пазим езика си“ бе много голям, набелязахме какво още да подобрим догодина“, е заявила съпругата на президента, цитирана от Knowbox.

В групата от V клас първо място зае Калия Атанасова от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. На второ място се нареди Стилян Кръстев, също от ОУ “Братя Миладинови”, Бургас. Трета е Иванела Атанасова от ОУ “Свети Иван Рилски”, Хасково.

Сред децата от VI-VII клас начело застана Вяра Арабаджиева от СМГ “Паисий Хилендарски”, София. Вторите места, с равен брой точки, заеха Теодора Ачева от НУККЛИИЕК, София, и Радослава Дачева от 107 ОУ “Хан Крум”, София. Трета е Вела Иванова от ОУ “Васил Априлов”, Бургас.

„Това е прекрасна стъпка за непримиримостта с невежеството. Чудесно е, че младите хора имат желание да усвояват и откриват красотата на нашия прекрасен език“, е отбелязал държавният глава и се обърнал към участниците с пожелание на мечтаят "на български език" и винаги да проявяват "борбен дух".

На участниците в конкурса са дадени две задачи - да изберат изречения, в които няма правописни и пунктуационни грешки и да подредят смислово изречения от текстове на произведения на Йордан Радичков.

Децата са били оценени от комисия с председател проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. 

Всички ученици, които се участвали във финалния кръг, са получили книги, както и речници по правопис и електронен учебник по български език за 2019 година, осигурени от издателство „Просвета“. Класиралите се на първо място си тръгнали с електрони четци, а тези на второ място – с трилогията на детската писателка Юлия Спиридонова „Страната на сънищата“ с автограф от авторката.

Носителите на третите награди също получили едно от произведенията на Юлия Спиридонова с автограф.

Наградите за първо място били връчени от Евгения Костадинова – директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

В тазгодишното пилотно издание на състезанието „Пазим езика си“ се влючили над 400 деца от училищата в цялата страна, показали най-добри резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 г. Състезанието цели да насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис. Желание за участие са заявили и много възпитаници на учебни заведения, които не били в списъка, съставен по препоръка на МОН. Амбицията на организаторите е догодина конкурсът да стане национален и в него да могат да се включат всички желаещи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови